avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Problema cu tva 5%
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Problema cu tva 5%

Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca imobilul respectiv nu este inca finalizat am primit factura pe suma respectiva cu cota TVA de 19 % cand am fost sa platesc restul in data de 09.01.2009 cei de la firma de la care am cumparat apartamentu miau spus ca au nevoie de factura si de antecontract ca vor sa faca altele pe care sa treaaca suma integrala, si ca trebuie sa merg la un notar pe care mi lau recomandat ei sa semnez o declaratie, declaratie pe care scria ca .....declar pe propria raspundere ca nu am cumparat alt imobil cu tva 5%............, pe care inca nu am semnato atunci am inteles dece vor sa imi refaca factura si antecontractu, tot pe aceeasi suma dar cu TVA 5%.
de aici vine intrebarea mea cu restul din TVA de 14% ce se intampla? in adauga firma la profit sau ar trebui sa il primesc eu inapoi ca totusi era o taxa care trbuia sa junga la stat, nu sa faca ei o factura cu in pret mai mare si un TVA mai mic.
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: MONICA GARLEA , Consultant fiscal 17:27, 13 Ianuarie 2009
Am fost si am discutat cu constructorul, si nu vrea sa imi factureze cu 5% tva pe motivul ca el isi deduce TVA-ul prin achizitia de materiale de costructii si ca oricum tva-ul a fost virat la stat si nu il mai poate recupera, si ca daca vreau sa dau acea declaratie ca sa ii ajut pe ei. Mentionez ca m-au trimis la un notar numit de ei sa dau acea declaratie fara sa imi spuna despre ce este vorba ca ei sa poata sa imi factureze un pret mai mre cu un TVA mai mic, declaratie pe care eu nu am semnat-o. In acest caz eu ce pot sa fac cum pot sa recuperez acel rest de TVA? pot sa il recuperez de la stat.
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2009
xpcalin, utilizator
xpcalin a scris:

Am fost si am discutat cu constructorul, si nu vrea sa imi factureze cu 5% tva pe motivul ca el isi deduce TVA-ul prin achizitia de materiale de costructii si ca oricum tva-ul a fost virat la stat si nu il mai poate recupera, si ca daca vreau sa dau acea declaratie ca sa ii ajut pe ei. Mentionez ca m-au trimis la un notar numit de ei sa dau acea declaratie fara sa imi spuna despre ce este vorba ca ei sa poata sa imi factureze un pret mai mre cu un TVA mai mic, declaratie pe care eu nu am semnat-o. In acest caz eu ce pot sa fac cum pot sa recuperez acel rest de TVA? pot sa il recuperez de la stat.

Tva-ul "virat la stat" se recupereaza de catre constructor cu ocazia urmatoarelor contracte, sau prin cerere de rambursare. Dumneavoastra nu aveti cum recupera tva-ul de la stat. Constructorul sau nu a inteles prea bine cum "functioneaza" tva-ul, sau considera ca Dvs. nu ati inteles si v-a dat o motivatie care nu sta in picioare pentru cineva avizat. Este drept ca recuperarea tva-ului de catre constructor nu este neaparat imediata. Dar de recuperat cu siguranta se recupereaza.
si in cazul in care nu pot sa ajung al o intelegere cu constructorul ce pot sa fac sa il dau in judecata?
In cazul in care constructorul este de buna credinta, este de preferat ca Dvs., sau cineva care sa va reprezinte, sa ajunga la rezolvarea problemei cu el pe cale amiabila.
Daca pot solicita stornarea tva-ului din avans, trebuie sa achit si diferenta de pret cauzata de cursul valutar??
Eu am achitat 31000 euro avans si mia mai ramas de plata 500 euro. factura mia fost facuta in ron la cursul de schimb din 9.11.2008. la cursul de schiimb de azi 4.2684 suma de pe factura 115540.10, la cursul actual este de 27068 euro, eu trebuie sa achit diferenta? pana la 31000?
pe antecontract Scrie "suma de 31000 de euro sa achitat integral azi, data semnari prezentului, cea ce partile recunosc prin semnare. _iar suma de 500 euro se va achita pana la data de 15 ianuarie 2009."
va multumsc!!!

Alte discuții în legătură

Tva 5% pentru locuinte noi ktulu ktulu Buna ziua, Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%) zoe1704 zoe1704 In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie ... (vezi toată discuția)
Tva 5% locuinta Stama Stama In martie 2009 am achizitionat o garsoniera in imobil nou. Pretul initial de vanzare era de 56500 euro, din care am achitat 10000 euro in octombrie 2008, in ... (vezi toată discuția)