avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu victima - dosar penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu victima - dosar penal

Buna ziua,

Acum o saptamana am avut un accident, vina mea, veneam de pe drum cu "cedeaza trecerea", pur si simplu nu am vazut la timp masina respectiva.
Avarii la ambele masini, am tras pe dreapta, am inceput sa evaluam pagubele. Am stabilit de comun acord sa chemam politia. Intre timp pasagera din dreapta a inceput sa acuze dureri in piept. Ne-am speriat si am sunat la 211, am chemat salvarea. A venit salvarea, doctora de pe salvare a zis ca e in regula, nu necesita interventie, dar daca se doreste pentru inlaturarea oricarei suspiciuni sa mearga la spital pentru mai multe investigatii. A fost la spital, e in regula, durerile or sa treaca in cateva zile. A venit politia, am dat declaratii, am facut fotografii. Am schimbat nr de tel intre noi. A ramas ca victima trebuie sa mai vina sa dea declaratie.
Azi dimineata m-a sunat doamna respectiva si mi-a explicat ca ea cu un an in urma a suferit un traumatism, si o operatie si face recuperari la spital in fiecare zi si neavand masina o costa taxiul f. mult. Pe scurt mi-a cerut 2.000 de lei pentru taxi. Nu e o suma de care sa dispun usor. Bineinteles ca regret cele intamplate nespus si ma gandesc la disconfortul creat. Dar nu stiu ce sa fac, daca le dau acesti bani si-mi cer apoi altii... Nici nu stiu de fapt ce se va intampla mai departe. Va rog un sfat. Multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 13:15, 13 Iulie 2012
Dle Patrascu, am inteles ca in cazul vatamarii din culpa care nu necesita mai mult de 10 zile de ingrijiri medicale, fapta nu este pedepsita de legea penala.

In cazul de fata este clar ca "victima"incearca sa obtina prin santaj o suma de bani pentru acoperirea vicisitudinilor vietii.

Ce se intampla daca "victima" obtine un certificat medico-legal care atesta ca a necesitat mai putin de 10 zile de ingrijiri medicale, face plangere penala si se constituie parte civila solicitand daune, de exemplu, pentru plata a 2-3 zile de spitalizare (daca este cazul), a investigatiilor medicale facute de catre spital (daca nu a necesitat internare) sau pentru plata medicamentelor?

Se cunoaste faptul ca cheltuielile de spitalizare sau cele ocazionate de investigatiile medicale in urma unui accident de circulatie sau a unei talharii sunt considerate cheltuieli ce trebuiesc recuperate de la cei care le-au provocat conform art. 313 din legea 95/2006 privind reforma in sistemul sanatatii:

(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instantelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.

Daca partile se "inteleg" si nu exista un proces, spitalul se poate indrepta impotriva victimei ptr recuperarea cheltuielilor iar victima impotriva autorului accidentului?

O alta intrebare: victima nu a fost spitalizata, este posibil ca victima sa obtina un certificat medico-legal care sa confirme ca investigatiile medicale au fost facute urmare unui accident rutier iar in baza acestuia sa faca plangere penala prin care sa solicite daune? Sau nu se elibereaza certificat medico-legal in astfel de cazuri?

O seara racoroasa va doresc.
@cyan:
Daca victima depune plangere se va dispune neinceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de vatamare corporala din culpa, intrucat fapta comisa, respectiv cauzarea unor leziuni unei persoane, leziuni care necesita mai putin de 10 zile de ingrijiri medicale nu este prevazuta de legea penala ca infractiune.
Dvstra trebuie sa intelegeti ca aici vorbim de raspunderea penala,si despre solicitarea daunelor in cadrul procesului penal prin constituirea de parte civila .Persoana respectiva mai are la indemana asiguratorul sau instanta civila pentru solicitarea despagubirilor.
Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
am inteles acest lucru ca nu este prevazuta fapta ca infractiune in legea penala si multumesc ptr raspuns dar eu ma gandeam ca daca autorul accidentului scapa cu NUP, "victima" il mai poate forta sa ii dea niste bani ptr cheltuieli "ocazionale", in loc de taxi poate motiva ca si-a cumparat medicamente sau a fost la fizioterapie si vine cu chitante?
cred ca intrebarea mai clara este daca il poate da in judecata separat (cred ca se spune "in civil") pe autorul accidentului pentru a solicita niste daune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu victima ranita usor mistercrysty mistercrysty În seara zilei de 31.12.2013, S.C. din Tulcea, în timp ce conducea autoturismul marca VW din mun. Tulcea, nu s-a asigurat la efectuarea manevrei de mers ... (vezi toată discuția)
Accident rutier ioanmihail ioanmihail buna ziua,am fost implicat intrun accident rutier pe trecerea de pietoni. in urma accidentului victima a fost spitalizata 12 zile cu fisuri la doua coaste ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu pieton alexa213 alexa213 Buna ziua, am si eu o intrebare.In caz de accident minor cu victima, dar fara spitalizare, daca soferul s-a inteles cu victima la o anumita suma de bani ca ... (vezi toată discuția)