avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... permis suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

permis suspendat

Buna ziua,

Sa incep cu inceputul: am fost prins de aparatul radar cu peste 50 km/h peste viteza legala - am fost oprit, mi-am recunoscut fapta, am semnat procesul verbal, am primit o suspendare de 90 zile - totul corect; am sustinut si promovat examenul de reducere a pedepsei, am facut cerere si am primit reducerea perioadei de suspendare la 30 zile; mi-am ridicat permisul dupa cele 30 de zile, iar la o scurta perioada mi-a fost retinut permisul pentru neacordare de prioritate la pietoni, dupa cum spune agentul de circulatie; ne-am contrazis pe filmare efectuata, dar in cele din urma mi-a intocmit procesul verbal cu suspendare pe 30 de zile; am fost intrebat daca sunt de acord cu cele mentionate; i-am spus ca normal ca nu snt si am mentiunile mele, iar cand mi l-a dat sa il semnez, am vrut sa imi scriu mentiunile mele, asta dupa ce a scris domnul politist ca nu sunt de acord - in acel moment mi-a fost luat procesul verbal si mi s-a spus ca nu e treaba mea sa completez in procesul lui (de parca era al lui, odata ce era numele meu trecut pe el) - am plecat fara sa semnez si fara proces; l-am primit in cutia de scrisori, fara plic, doar procesul pur si simplu - probabil a fost adus de un alt agent de politie, nu stiu, nu conteaza, din cate am inteles; In concluzie, a doua oara mi s-a suspendat permisul pe 30 de zile + inca 30 de zile datorita faptului ca am beneficiat de reducerea unei pedepse de suspendare in ultimele 12 luni, cum spune legea.
Aceasta este povestea, cam lunga ea, dar acum vin intrebarile:
1. Este legal sa nu imi pot scrie singur mentiunile pe care le am de facut in procesul intocmit mie?
2. Daca fac contestatie, si pierd procesul dupa 14 luni sa zicem, se mai adauga la suspendare cele 30 de zile in plus datorita faptului ca am beneficiat in ultimele 12 luni de reducerea pedepsei de suspendare?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: tincatalin , utilizator 18:59, 13 Iulie 2012
1. In practica, nu este recomandat ca un contravenient sa isi scrie singur mentiunile/obiectiunile pe procesul verbal. Acesta poate spune politistului, verbal, care sunt mentiunile sale, iar politistul le va consemna. In cazul in care contravenientul are acces pe procesul-verbal il poata mazgali, rupe, poate scrie cuvinte obscene, etc. Oricum, asta cu consemnatul personal al obiectiunilor este o chestiune de moft personal, care nu are nicio relevanta, fara corespondent in plan legal.
2. Puteti sa pierdeti procesul si dupa 2 ani. Perioada de 12 luni curge de la data la care ati primit reducerea pedepsei si pana la savarsirea unei noi abateri.
multumesc pentru raspuns, chestia mentiunile trebuiesc scrise de politist mi se pare aberant; un politist nu va scrie in veci, daca cel care a savarsit ceva, daca a savarsit, are mai mult de 5 mentiuni, sa zicem; sau daca e o remarca negativa la modul in care te-a gasit vinovat, chiar daca este adevarata acea mentiune
Oricare ar fi numarul si oricat de veridice ar fi mentiunile pe care ati vrea sa le consemnati, ele nu schimba cu nimic situatia. Tot veti primi si plati amenda. De amenda puteti sa scapati doar in instanta. Instanta si nimeni altcineva, decide legalitatea procesului-verbal.
tincatalin a scris:

(...) chestia mentiunile trebuiesc scrise de politist mi se pare aberant; un politist nu va scrie in veci, daca cel care a savarsit ceva, daca a savarsit, are mai mult de 5 mentiuni, sa zicem; sau daca e o remarca negativa la modul in care te-a gasit vinovat, chiar daca este adevarata acea mentiune

Art. 180. – (1) În cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei (...)
(5) În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile trebuie consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte mentiuni”, sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.

OBIECȚIÚNE s. f. v. obiecție.
OBIÉCȚIE, obiecții, s. f. Argument pe care îl invocă cineva împotriva unei teze, a unei propuneri sau a unei pretenții; observație prin care cineva își manifestă dezacordul față de ceva.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române

De regula politistul nu permite contravenientului sa completeze personal obiectiunile si nu pentru ca ar putea rupe pv-ul sau sa scrie ceva obscenitati cum spune @catalin2832 ceea ce ar presupune ceva pedepse , ci pentru ca in primul aliniat al art. 180 se precizeaza ca agentul constatator incheie procesul verbal de constatare a contraventiei si nu contravenientul.

Cand am fost intrebat daca am obiectiuni am raspuns pozitiv si le-am spus agentilor sa consemneze la rubrica "Alte mentiuni": "Nu sunt de acord cu cele constatate" si am semnat procesul verbal. Dupa care am facut plangere contraventionala.

Semnarea pv-ului sau plata in 48 h a amenzii nu presupune recunoasterea vinovatiei atat timp cat ai cai de atac in instanta impotriva procesului verbal.

Nesemnarea pv-ului nu inseamna decat prelungirea agoniei sau speranta unei anulara daca procesul verbal nu este comunicat in termenul de 30 de zile, dar tot agonie este.
Draga dle @cyan. Daca vreti sa va contraziceti cu mine in materie contraventional, invocati cel putin actul normativ ce reglementeaza regimul juridic al contraventiilor. In cazul de fata OG nr2/2001.
Si spune-ne si noua ce pedeapsa pot primi daca politistul imi ofera procesul verbal sa scriu pe el obiectiunile pe care le am. Daca obiectiunile mele sunt cu referire la mama, morti, familie, etc. care e problema?

Alte discuții în legătură

Mentiuni pe procesul verbal turkn turkn Imi este neclara problema acestor mentiuni pe care contravenientul le poate face la intocmirea unui PV,eu ma refer aici la o amenda de circulatie ,in care pot ... (vezi toată discuția)
Pv contraventie - tulburarea linistii si ordinii publice wwalentin wwalentin Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea chestiune:intr-o seara ,deranjat de un grup de indivizi care tulburau linistea publica in dreptul ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala impotriva unui proces verbal intocmit fara a fi contravenientul de fata siloth siloth ma confrunt cu aceastra problema si cu marea dilema a rubricii \"Alte mentiuni\" og 2 art 16 (7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul ... (vezi toată discuția)