buna ziua.relatez urmatorul aspect. am o societate si am contractat un credit pentru construirea unui bloc.banca m-a creditat cu 70% din investitie,terenul era deja cumparat.contractul s-a incheiat in 2009.totul a decurs normal,s-a finalizat investitia,participatia mea fiind aproximativ egala cu cea a bancii.din acest imobil nu s-au vandut decat trei apartamente,sumele fiind rambursate bancii,mentionez ca in afara de sumele restituite prin vanzarea celor trei apartamente am achitat dobanzi covarsitoare de aprox.500.000 euro,cand la un moment dat datorita nevanzarii apartamentelor am apelat la o restructurare,a fost aprobata de banca si tot asa.....astazi inregistrand dobanzi restante de aprox.300.000 eur.am luat legatura cu banca si am spus ca as dori sa fac o dare in plata ,valoarea garantiei fiind cu mult mai mare decat expunerea.,cererea mea fiind aceea de a-mi da si mie o parte din investitie avand in vedere participatia foarte mare a mea.REFUZ TOTAL.ideea este ca vor sa ma duca in pragul executarii stiind ca nu pot platii o cautiune asa mare pentru suspendarea acesteia.EXISTA VREO PROCEDURA LEGALA PRIN CARE SA POT RECUPERA SI EU CEVA?va multumesc
Buna ziua !
Inteleg ca valoarea imobilului este cu mult mai mare decat expunerea.
Nu ati specificat dar probabil ca drept garantii s-au constituit ipoteci, contracte de cesiune si ati emis bilete la ordin avalizate de dvs. personal.
In faza executarii silite, daca se valorifica bunurile la un pret mai mare decat creanta bancii, diferenta de pret ar reveni firmei debitoare insa aceasta solutie este una riscanta data fiind imprevizibilitatea pretului de adjudecare la licitatie (ca si a evaluarii de altfel).
Antentie ! Contractul de imprumut bancar este titlu executoriu si nici nu se investeste cu formula executorie ci se duce direct la executorul judecatoresc. Acesta trebuie totusi sa ceara incuviintarea executarii silite de la instanta de executare - Judecatoria. Astfel puteti urmari, pe portalul Judecatoriei, introducand numele firmei, daca exista vreo cerere de incuviintare a executarii silite.
Intr-adevar, suspendarea executarii silite si suspendarea provizorie se fac cu plata unei cautiuni dar ele dureaza numai pana la solutionarea unei contestatii la executare si oricum pe fondul problemei nu rezolva nimic.
Pe de alta parte, la varianta vanzarii cu preturi mai mici sigur v-ati gandit si dvs. dar nu a functionat.
In aceste conditii, poate ca ar fi mai bine pentru societate sa ceara deschiderea procedurii insolventei in vederea reorganizarii si redresarii societatii. De la data deschiderii procedurii orice executare silita a firmei se suspenda in temeiul legii insolventei. De asemenea, nu mai curg dobanzi si penalitati. Atentie, insa ! Daca ati avalizat BO ca persoana fizica, ele pot fi executate silit dupa investire.
Sunt multe variante dar trebuie aleasa cea mai buna pentru speta concreta, cunoscand toate detaliile...
Succes !
Buna ziua,multumesc de raspuns.Nu am ajuns inca in faza de executare silita,mai am gratie pana la sfarsitul lui septembrie si urmeaza cele 90 de zile.....daca nu valorific pana atunci nimic si la cum merg lucrurile.... cred ca nu se vor vinde si va urma inevitabilul.Am avut pentru inceput doar o discutie amiabila la nivel inalt cu banca,ideea este ca ei spun ca sunt pe pierdere(este o banca greceasca)si chiar daca aportul meu este superior creditului bancar,sa-mi pun pofta in cui.....Ideea este ca m-au terminat la dobanzi restante ,lor le convine,datoria a crescut......,daca nu foloseam banii in scopul luat asa cum au facut altii nu-mi mai acordau atatea restructurari,numai din vanzarea parterului unde sunt spatii comerciale ei vor recupera aproape intreg creditul.........chiar nu se poate face nimic?La aprobarea creditului analistii bancii au analizat proiectul,au fost facute studii de fezabilitate etc,cred ca in mod normal riscul ar trebui impartit.adica din 3000 de mputili sa nu-mi revina si mie macar 100.sa pierd chiar totul?.....Crede-ti ca daca fac o expertiza contabila cu toate cheltuielile,cu aportul bancii si al meu si merg cu asemenea raport eventual insotita de un mediator,reusesc ceva?nu-i pot da eu in judecata ca m-au adus aproape de faliment cu aceste restructurari sau sa-i oblig cumva sa nu ma lase chiar cu nimic?daca nu si nu.... atunci ultima varianta propusa de dv.Da,tot imobilul este garantie si este tare frumos,bine amplasat ,foarte aproape de Bucuresti,de aceea mi-au aprobat atatea restructurari ca au de unde recupera.Nu-mi vine sa cred cum stau lucrurile.........astept o idee salvatoare