buna ziua!tatal meu a decedat acum cativa ani, in urma lui ramanand 2 copii(eu si sora mea)si mama.mama s-a recasatorit acum 2 ani de zile,momentan locuind cu actualul sot in imobilul acestuia.Sora s-a casatorit in 2006 ,iar in casa parinteasca locuiesc doar eu si sotia.dorim sa facem succesiunea si as dori sa aflu ce parti revin fiecaruia.Casa a fost dobandita de mama si tatal meu printr-un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere de la bunicii din partea mamei. am inteles ca,avand in vedere ca nu s-a facut succesiunea intr-un anumit timp dupa decesul tatalui ,pe langa costrurile notariale se mai plateste si 1 % din valoarea imobillului impozit catre stat. as dori sa aflu si daca actualul sot are vreun drept,el nelocuind nicioadata aici.in cazul in care costurile ar fi scumpe si nu am avea posiblilitatea sa facem succesiunea se poate face vreo hartie notariala intre noi si mama care sa-l excluda pe actualul sot de la mostenire ,in cazul in care acesta ar avea vreun drept(in caz ca mama ar deceda inaintea lui si noi nu am reusi sa finalizam actele)?multumesc! o zi buna!
in plus fata de toate raspunsurile primite pana acum (si care nu au cum sa se schimbe) va mai pot spune ca "hartia"notariala de care vorbiti- pentru situatia in care mama moare inaintea celui de-al 2-lea sot- poate fi un act de vanzare sau de intretinere pe care ea sa vi-l faca dvs. astfel, la data decesului ei, sotul supravietuitor nu va mai avea ce mostenire sa culeaga, aceasta fiind instrainata din timpul vietii.
nu inteleg la care raspunsuri va referiti,neprimind nici un raspauns pana acum,iar in legatura cu raspunsul dat cu referire la acel act de vanzare sau intretinere banuiesc ca acesta nu poate fi realizat decat dupa efectuarea succesiunii sau ma insel?
poate ma insel, dar speta prezentata de dvs. este identica cu o alta, prezentata tot astazi de un alt utilizator si la care s-au dat diverse raspunsuri.
Daca s-a depasit termenul de 2 ani de la data decesului tatalui, da, se plateste impozit la stat in valoare de 1% din intreaga masa succesorala(toate bunurile defunctului).
Actualul sot al mamei are dreptul la 1/4 din averea sotiei (in situatia in care aceasta moare prima) indiferent de locuinta in care traiesc cei doi.
Actul prin care mama isi poate instraina cota parte se poate face numai dupa dezbaterea succesiunii si intabularea in cartea funciara a bunului.
Mostenire dupa tata
caren
sa inteleg ca sotia tatalui meu, in cazul decesului tatalui, aceasta beneficiaza de 1/4 din bunurile pe care tatal meu le.a mostenit dupa urma mamei mele? dar ... (vezi toată discuția)
Succesiune
steflea
Buna seara ,
Am urmatoarea intrebare : sotul provine dintr-o familie cu 3 copii , el si inca doua surori , mama decedata , tatal in viata .Acum vor sa faca ... (vezi toată discuția)