avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de mostenire frate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de mostenire frate

am situatia urmatoare: in anii 90 dupa revolutie majoritatea romanilor au devenit proprietarii apartamentelor in care locuiau prin cumparare de la fostul ICRAL sau IJGCL. eu locuiam cu parintii iar fratele meu locuia cu familia lui intr-un apartament procurat tot de catre tatal nostru, procurat in sensul ca pe vremea aia apartamentele se obtineau in anumite conditii.
cand a aparut posibilitatea achizitionarii apartamentelor, fiecare si-a platit apartamentul in care locuia, cu urmatoarele mentiuni: apartamentul in care locuiam eu impreuna cu parintii nu se afla pe numele acestora fiind proprietatea IJGCL, astfel incat tata a procedat la cumpararea apartamentului direct pe numele meu achitand un avans la un credit luat prin CEC iar aproximativ 90 % din suma fiind achitata in rate de catre mine iar fratele meu si-a achitat apartamentul prin aport propriu dar fiind ajutat pana la achitare in foarte mare masura de catre tata care le mai platea din cheltuielile lunare, intretinerea, lumina, plus ca cei patru copii ai lui au fost crescuti de catre parintii nostri pana la varsta majoratului (el cu sotia lui nu s-au prea "obosit" sa contribuie financiar la cresterea acestora, mancare, imbracaminte, etc), dar neexistand o forma oficiala de ajutor in sensul ca sa existe ceva scris ca tata platea aceste cheltuieli insa inca mai traiesc martori care ar putea confirma toate astea.
datorita unor probleme pe care nu le comentez fratele meu impreuna cu sotia lui au fost nevoiti sa isi vanda apartamentul si sa se mute la parintii sotiei la tara.
in momentul de fata eu locuiesc in Buc. iar in apartamentul respectiv locuieste doar mama care sustine ca si fratele meu ar avea drept de mostenire.

problema pe care o ridic este daca fratele meu poate avea drept de mostenire dupa decesul mamei asupra apartamentului pe care eu l-am platit. ma gandesc ca ar putea avea pretentii ptr ca avansul ptr cumparare a fost achitat de catre tata.
precizez ca la succesiunea dupa decesul tatalui nostru apartamentul in cauza nu a facut parte din masa succesorala iar contractul de vanzare cumparare a fost incheiat direct intre IJGCL si mine.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2012
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:42, 18 Iulie 2012
Apartamentul e proprietatea dvs, nu va putea fi luat in calcul la dezbaterea succesiunii dupa mama, cum n-a fost cazul nici la dezbaterea succesiunii dupa tata.
Daca fratele ar fi avut pretentii pt suma de bani pe care parintii v-au dat-o, probabil ca nu ati fi dezbatut amiabil mostenirea tatalui. Daca ar ridica pretentii la acei bani dupa moartea mamei, aveti cum dovedi ca in aceeasi masura au dat bani si fratelui.
Nu e cazul sa va faceti griji

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire liviughita liviughita Tatal meu a decedat in 2001,el a fost casatorit legal cu mama mea din 1970. Dupa decesul tatalui meu ,am dezbatut mostenirea cu mama ,si conform legii a fost ... (vezi toată discuția)
Cedare / vanzare cota parte de mostenire (curenta si / sau viitoare) ci-ci ci-ci Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu cateva raspunsuri referitoare la urmatoarea speta: 3 copii impreuna cu mama lor au mostenit un apartament, in urma ... (vezi toată discuția)
Despre succesiune michelle2011 michelle2011 Inainte sa se cunoasca,mbii mei parinti au avut cate o casatorie anterioara,din care au avut cate 2 copii fiecare. Dupa ce a divortat fiecare,lasand in urma si ... (vezi toată discuția)