avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare / vanzare cota parte de mostenire (curenta si / ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare / vanzare cota parte de mostenire (curenta si / sau viitoare)

Buna ziua,
Am rugamintea sa ma ajutati cu cateva raspunsuri referitoare la urmatoarea speta:
3 copii impreuna cu mama lor au mostenit un apartament, in urma decesului tatalui.
Unul din copii locuieste in apartament, ceilalti in apartamente proprii, iar mama impreuna cu parintii sai.
Intrebari:
1. Poate unul, sau ambii frati care nu locuiesc in apartament sa ii cedeze fratelui partile lor din apartamentul mostenit, gratuit sau contra unei sume? Daca da, ce se va intampla la decesul mamei, in cazul in care ea isi pastreaza cota din apartament? Cum se va face succesiunea?
2. Unul, sau ambii frati care nu locuiesc in apartament, pot ceda fratelui, gratuit sau contra unei sume, pe langa partile din mostenirea din partea tatalui, si viitoarele parti ce li s-ar cuveni dupa decesul mamei?
3. Ce acte se incheie, in cazurile de mai sus?
4. Ce tranzactii, respectiv acte, se pot face intre cei 4, astfel incat fratele care locuieste in apartament sa devina unic proprietar, in afara vanzarii de catre ceilalti frati si mama, a partilor lor, in timpul vietii mamei? Dar coproprietar, impreuna doar cu mama, fara sa se puna problema impartirii cu ceilalti 2 frati, dupa decesul acesteia?
Nu stiu cat de bine am reusit sa descriu ceea ce ma intereseaza. Situatia e putin incurcata, in mare se doreste ca cei doi frati sa renunte la partile lor in favoarea celui de-al 3lea, cu sau fara plata unei sume, astfel incat sa nu mai trebuiasca sa imparta din nou apartamentul dupa decesul mamei, altfel decat prin contracte de vanzare-cumparare de la frati si mama catre el. Daca este nevoie de precizari suplimentare, va rog sa le solicitati, astfel raspunsul sa fie cat mai complet.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ci-ci , utilizator 17:05, 28 Iulie 2014
Daca de pe urma tatalui s-a dezbatut succesiunea puteti face o iesire din indiviziune prin care fratii sa cedeze contra unei sulte partea lor catre fratele care locuieste efectiv in apartament.
Trebuie sa tineti cont de ce vrea si mama tinand cont ca are o cota majoritara in contextul in care ambii parinti au cumparat apartamentul.
Mostenirea viitoare nu se poate tranzactiona.
La decesul mamei daca fratii vor sa renunte in favoarea fratelui lor o pot face.
Daca fratii cedeaza partile lor, in acelasi timp cu mama, celui care locuieste acolo, se pot intelege (oficial) cu acesta pentru plata unei sume care, teoretic, ar acoperi si partea de mostenire din partea mamei, dupa decesul acesteia?
Daca mama nu vrea sa renunte la partea ei, cei doi frati nu se pot intelege cumva (oficial, cu acte) sa renunte in favoarea celui de-al treilea, atat la mostenirea din partea tatalui, cat si la orice alte pretentii, dupa decesul mamei? Ma refer la o ... sa-i zicem garantie ca, in cazul in care le achita o suma de bani, ei nu vor ridica pretentii dupa decesul mamei, astfel incat el sa primeasca toata partea mamei (cu acordul de acum al celorlalti doi frati)?
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2014
ci-ci, utilizator
Cineva mi-a sugerat ca s-ar putea face un act de mana, intre frati, in care acestia sa mentioneze ca au convenit asupra cedarii / primirii partilor celorlalti (eventual ale mamei) in favoarea unuia dintre ei.
Ar avea valoare un astfel de inscris? Poate fi atacat / contestat / anulat ulterior?
Actul de mana nu are nici o valoare cum nu are nici asa zisa "garantie" prin care doi frati nu vor ridica pretentii dupa decesul mamei.
Asa cum v-a spus si Alexamoria, mostenirea viitoare nu se poate tranzactiona.
Bucurati-va ca inca mama mai este printre voi si asteptati cursul firesc al vietii. Va veni , inevitabil , si momentul impartelii. Ce facem acum sunt discutii gen drobul de sare.
Ma puteti ajuta cu detalii despre cererea de iesire din indiviziune?
Cum se taxeaza? Doi dintre frati pot depunere cerere comuna? Daca da, costurile sunt aceleasi, sau se inmultesc cu 2? Care este procedura? Ma puteti ajuta cu un model de cerere?
Orice informatii sau detalii sunt binevenite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

succesiune - renuntarea in favorem MarianaBD MarianaBD Buna dimineata, Dupa decesul mamei, anul trecut, am ramas mostenitori eu, tata si fratele meu. Acum deschidem succesiunea. Fratele meu locuieste impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune zaris zaris Buna seara! As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune. In anul 2010 a decedat mama si mai am un frate. Fratele doreste sa renunte la cota lui in ... (vezi toată discuția)
Act legalizat VladMirovici VladMirovici O prietena are o problema. Sunt doi frati. La dezbaterea de mostenire dupa decesul mamei, ambii copii renuta la cota parte in favoarea tatalui. In prezent ... (vezi toată discuția)