O prietena are o problema. Sunt doi frati. La dezbaterea de mostenire dupa decesul mamei, ambii copii renuta la cota parte in favoarea tatalui. In prezent tatal ii doneaza apartamentul. Ea ii da fratelui jumate din suma apartamentului, pentru nu avea nici o pretentie.
Un document legalizat prin notariat din care reiese ca a platit o suma de bani fratelui, pe viitor va fi o dovada sustenabila in caz ca fratele are vreo intentie in instanta ?
Deci nu exista renuntare in favoarea cuiva, exista persoane care renunta la drept si persoane care accepta mostenirea. In locul primilor, vin la mostenire urmatorii succesibili, daca exista, daca nu, revine doar celui ce a acceptat-o expres. Daca a trecut mai mult de un an dela decesul mamei, renuntarea nu mai poate fi revocata. Ea cine? Nu trebuia sa dea nimic!
De la dezbaterea mostenirii au trecut cca 5 ani.
Stiti cum sunt persoanele in varsta, aud diferite cazuri si devin suspicioase. La momentul dezbaterii mostenirii cei doi frati au renuntat la dreptul lor in ideea ca in momentul decesului parintelui sa redobandeasca. Suma de bani pe care o da fica in momentul de fata este ca si cum sa nu mai astepte dezbateria mosteniri dupa decesul parintelui.
Tatal a solicitat ca actiunea sa fie de donatie si cu conditia ca va intra in posesie dupa ce acesta va deceda.
Aavand in vedere noua legislatie, nelamurirea era acel act notarial prin care se atesta ca fratele a primit banii si daca acesta va reprezenta o dovada in instanta, in caz ca "unii oameni se schimba peste noapte" ??
Nu sunt probleme totul e ok, sau inteles, nimic suspicios, doar preventiv.
Daca doriti sa fie lucrurile foarte clare, va trebuie un act complex de donatie-vanzare din partea tatalui catre ambii copii.
Astfel, in esenta tatal vinde fiicei jumatate din imobil, ii doneaza cealalta jumatate si ii doneaza fiului suma de bani. Cam asa ar trebui sa arate actul.
Sigur, cu pastrarea abitatiei sau uzufructului, ce doreste.
Succesiune
PG67
Speta:
Unul dintre parinti decedat in urma cu 23 de ani!
Dezbatut succesiunea intre parintele mostenitor si frati (2)
Unul dintre frati a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu forta?
cineva_eu
buna seara!
acum o luna tatal meu a murit,mama traieste,suntem 5 frati.ce as putea face daca eu nu doresc nici un fel de mostenire nici de pe tata,nici de pe ... (vezi toată discuția)