Tatal meu a decedat in urma cu 10 ani, iar mama in urma cu 2 luni. Ei au facut un act de donatie cu mai multi ani in urma in favoarea fratelui meu. Nu am facut act de acceptare si nici nu am dezbatut mostenirea dupa nici unul dintre parinti.
Daca accept acum succesiunea dupa mama, exista posibilitatea sa mai primesc o cota din apartament? Care ar fi aceasta? Nu mai sunt alte bunuri de impartit.
Multumesc!
raluk0207
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Declarația de acceptare a succesiunii mamei, asa cum ii spune și denumirea, are ca efect, acceptarea moștenirii acesteia.
Nu va revine nimic în baza ei.
Dacă doriți, puteți deschide o acțiune în instanță prin care sa solicitați reductiunea donației făcute fratelui, pentru încălcarea rezervei succesorale.
Rezerva dvs succesorala este jumătate din cota legala, ce v-ar fi revenit în calitate de moștenitor, adică 1/4.
Dacă imobilul nu este partajabil în natura (adica sa sa fie împărțit fizic), instanță va stabili o sulta pe care sa v-o achite fratele.
În medie, un astfel de proces durează aproximativ 6 luni- 2 ani.
Cred ca nu am fost destul de clar, dar stiu ca va trebui sa solicit reductiunea donatiei. Ce as dori sa aflu este daca acea cota de 1/4 este raportata la intreaga cota legala sau doar la jumatate, considerand ca au trecut 10 ani de la decesul tatalui meu.
Are vreo relevanta faptul ca eu am aflat de donatie doar saptamana trecuta?
De asemenea, se pare ca fratele meu, la randul lui, a donat apartamentul unuia dintre copiii lui imediat dupa decesul mamei.
@pitagora Chiar daca piata imobiliara e in regres, un apartament tot costa cateva zeci de mii de euro. Partea dvoastra nu e nici ea de lepadat. Concluzia: consultati/angajati un avoca. Se pare ca fratele stie ca are bube-n cap, altminteri nu dona apartamentul asa, pe repede-nainte! Aveti sanse mari de castig, succes!
Succesiune
PG67
Speta:
Unul dintre parinti decedat in urma cu 23 de ani!
Dezbatut succesiunea intre parintele mostenitor si frati (2)
Unul dintre frati a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)