avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... control ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

control ITM

Buna ziua! Am si eu o intrebare , sunt administrator la o firma care pe langa servicii de infrumusetare este autorizata sa efectueze si servicii de formare profesionala.V-am comunicat acest aspect deoarece consider eu ca are relevanta in sfatul pe care vi-l solicit. In urma unui control al ITM efectuat la salonul scolii, inspectorii ITM au gasit practicanti la salon care efectuau stagiul de practica, dintre toti unul dintre practicanti discutase pentru o eventuala angajare in urma absolvirii, unul dintre posturi fiind vacant, cum era unul dintre elevii buni am avut o discutie si am stabilit ca dupa absolvire in momentul in care va avea certificatul de calificare vom stabilii detaliile contractului de munca.In aceste conditii elevul si-a dat silinta sa se distanteze fata de ceilalti sa dovedeasca intr-un fel ca merita sa fie selectat dintre toti colegii.Eu la momentul controlului nu ma aflam in tara, fiind plecat la pregatire. Inspectorii ITM dupa cum bine stiti au facut pe zmeii in salon si i-au speriat pe toti si i-a pus sa scrie declaratii, iar pe elevul care urma sa-l angajam l-a pus sa scrie ca este angajat dar nu are contract.Ulterior la intoarcerea in tara am mers la biroul inspectorilor si am dovedit ca nu eram in tara in perioada respectiva cu viza din pasaport si am adus documente doveditoare ca persoana respectiva se afla in stagiu de practica si ca inca nu avea calificarea obtinuta pentru a putea fi angajata.Inspectorii ITM nu au tinut cont de documentele depuse , mi le-a innapoiat si a incheiat un proces verbal in care au "constatat " munca la negru si au amendat firma cu cuantumul maxim , mie personal mi se pare un abuz , tinand cont de faptul ca am dus documente doveditoare ale activitatii de formare profesionala , precum si contractul de practica al elevului respectiv , si nu in ultimul rand mi se pare exagerata amenda , maxima pentru un singur om presupus fara contract de munca , mai ales ca nu avem antecedente. Ce pot sa fac? Unde contest amenda ? Care este termenul de contestatie ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:11, 25 Noiembrie 2012
Contestati cu probe la conducerea ITM, asteptati raspunsul lor, dupa care, daca isi mentin pozitia, ii actionati in instanta.
Se contesta , atat procesul-verbal de contestare si sanctionare, cat si procesul-verbal; de control.
1. Contestarea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor conform Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, modificata si completata
In acest sens, depuneti plangerea la judecatoria in a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia.Plangerea se face in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului- verbal de constatare si aplicare a sanctiunii.
Un efect important al contestarii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor este amanarea executarii sanctiunii, aceasta fiind suspendata, de drept, pana la solutionarea litigiului.

2. Contestarea in contencios administrativ a proceselor-verbale de control, potrivit Legii nr. 554/2004, modificata si completata
In acest sens, inainte de a va adresa instantei de contencios administrativ competente, veti solicita ITM sau autoritatii ierarhic superioare (Inspectia Muncii) reexaminarea si revocarea, in tot sau in parte, a actului emis cu incalcarea drepturilor si intereselor legitime.
Plangerea prealabila se formuleaza in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului. Termenul de 30 de zile de adresare a plangerii prealabile poate fi depasit numai pentru motive temeinice, plangerea putand fi introdusa cel mult pana la 6 luni de la data emiterii actului.
ITM are obligatia de a raspunde in termen de 30 de zile de la data inregistrarii plangerii.
Buna ziua ! In legatura cu tema mai sus mentionata ,am trimis contestatia prin posta la ITM si nu am primit nimic, nici un raspuns , dar nici nu s-au adresat pentru a fi achitata contraventia, am presupus ca s-a solutionat contestatia.Acum am fost contactat de Administratia Financiara care solicita achitarea amenzii , pe care eu am contestat-o la ITM.Culpa mea este ca sunt un pic neglijent si dupa atata timp nu mai stiu unde este dovada trimiterii contestatiei. Ce pot face in acest caz ?Ma pot adresa cu plangere in instanta ? Ati mentionat ca se poate introduce plangere pana la 6 luni pentru un motiv temeinic, -se poate considera un motiv temeinic faptul ca nu s-a dat nici un raspuns contestatiei? Ce poate constitui un motiv temeinic ?Care ar fi cea mai rapida solutie de a obtine o dovada a contestatiei pentru a stopa actiunea Administratiei Financiare avand in vedere ca ITM-ul nu a dat curs primei contestatii? Ma pot adresa Instantei si sa mentionez ca ITM -ul nu a rapuns contestatiei ?
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
Ersin Dervis , Consultant resurse umane
Da , va puteti adresa instantei de judecata ... ITM-ul era obligat sa va comunice rezultatul contrestatiei dvs .. insa va trebui sa dovediti ca ati depus aceasta contestatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda itm doberv doberv am primit o amenda de la itm pe motiv ca nu i-am inmanat contractul de munca angajatului. angajatul a declarat ca a semnat contractul dar nu il are la ... (vezi toată discuția)
Amenda itm catalina222 catalina222 buna ziua, cum se precedeaza pentru depunerea unei constestatii a unui pv de contraventie incheiat de itm ? Sunt sanse sa fie anulata sau transformata in ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv itm roxanabra1 roxanabra1 buna ziua in data de 3 -10 s-au prezentat la sediul firmei 2 inspectori itm impreuna cu politistul de sectie . au fost gasiti 2 angajati din cei 4 carora li ... (vezi toată discuția)