avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi banesti!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi banesti!

Am si eu o intrebare!Am lucrat la o firma cam 1 luna la negru si dupa aia am semnat cim!Nu am luat banii pe luna respectiva t!Cum pot sa il dau in judecata pe patron sa imi dea banii pt luna aia muncita?Ca dovada am declaratii unor colegi care au semnat si declarat ca am lucrat in perioada respectiva!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:18, 12 Ianuarie 2009
in cazul muncii la negru este responsabil si "angajatul "(cel care executa munca), nu numai angajatorul.nu ati fost obligat sa munciti si totusi ati facut-o.Nu cunoastem detaliile intelegerii dumneavoastra cu angajatorul,inainte de angajare, deci nu ne putem pronunta daca a procedat corect sau nu.
Altfel, il puteti da in judecata, dar asteptati-va sa dureze 2-3 ani, sa platiti un avocat, acei colegi sa nu fie gata sa depuna marturie in favoarea dumneavoastra si nu in ultimul rand, sa fiti si dumneavoastra intrebat de catre instanta,de ce ati acceptat sa munciti la negru?Ce veti raspunde?:confused:
va dorim succes si intelepciune.
cata26 a scris:

Cum pot sa il dau in judecata pe patron sa imi dea banii pt luna aia muncita?Ca dovada am declaratii unor colegi care au semnat si declarat ca am lucrat in perioada respectiva!


Printr-o actiune adresata Tribunalului de la sediul angajatorului.
Consider ca soarta unui proces depinde mult de detaliile concrete ale cazului dvs. si de dovezile disponibile.
Faptul ca martorii se pot razgandi trebuie luat in considerare.
Poate ca ar fi indicata si o discutie deschisa cu angajatorul, in care macar ii puteti afla pozitia fata de pretentiile dvs. si eventualele scuze ca nu va plateste.
O alta solutie este o plangere la ITM-ul de care apartineti (acesta solutie nu exclude un proces).

Spre deosebire de eu.ro.lex, nu consider ca este vina dvs. (ca ati acceptat sa munciti "la negru") intr-o masura atat de mare incat sa renuntati sa va mai cereti drepturile. Stiu bine in ce tara traim si ce inseamna sa nu ai nici un venit si sa fii vulnerabil in fata a tot felul de "patroni". Acelasi lucru il stiu si instantele de judecata.

Mult succes!
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2009
smeagull, utilizator
In completare..e bine sa stiti ca obligatia de incheiere in forma scrisa a contractului de munca apartine angajatorului.Cu alte cuvinte, daca s-a prestat munca, trebuie sa fiti remunerat, dovada prestatiilor se poate face prin orice mijloc de proba. (vezi art. 16 C.muncii si art. 276 alin. 1litera e). Daca nu ajungeti la intelegere, puteti actiona in instanta.

Conform legii contractul isi produce efectele de la momentul consimtamantului( acordul de vointa al partilor)si nu de la inregistrarea CIM. Existenta CIM este in avantajul dvs.
succes
av. Ileana Schwarz
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2009
Ileana Schwarz, Avocat
Art. 284. [instanţa compententă]
(1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor stabilite conform Codului de procedură civilă.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.
Eu inteleg ca tre sa fac plangere la tribunalul din orasul meu,ca eu sunt reclamant nu angajatorul!Dar cu ce articol sa il dau in judecata pt neplata drepturilor salariale avand in vedere ca nu aveam cim incheiat decit dupa 1 luna si ceva abia am semnat!Ma inscriu intr un litigiu de munca?Sau proces civil?
cata26 a scris:

Art. 284. [instanţa compententă]
(1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor stabilite conform Codului de procedură civilă.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.
Eu inteleg ca tre sa fac plangere la tribunalul din orasul meu,ca eu sunt reclamant nu angajatorul!



Asa este, scuze pentru greseala :"> (deh, dreptul civil a creat o deformare)

Alte discuții în legătură

Recuperare datorii salariale fara cim ContSters96141 ContSters96141 Socrul meu a lucrat pentru o firma privata ca mecanic locomotiva din 01.11.2006 pana in 01.02.2009. In februarie a incetat activitatea deoarece avea de ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale, sitatie conflictuala. CIOBANU IONELA CIOBANU IONELA Din 2006 am incheiat CIM la o societate dupa care in scurt timp mi s-a pus in vedere ca sarcinile mele de serviciu vor viza si activitatea altor 3 firme care ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea contractului de munca Itolime Itolime Sunt angajata la o firma din Constanta din data de 11.03.2009 deci astazi am implinit trei luni. In momentul angajarii seful meu mi-a spus ca: imi va face ... (vezi toată discuția)