pers.fizica detine 1 ha.teren agricol, pe care l-am arendat conf.contract arenda, la venituri noi am trecut nu bani ci PRODUSE AGRICOLE. am primit cartofi. cine imi spune daca trebuie sa fac vreo declaratie sau sa platesc impozit?va multumesc/.
In conformitate cu prevederile art. 62 Cod fiscal, modificat prin OUG nr. 125 din 2011, in cazul arendarii bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.
Daca arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole stabilite prin ale consiliilor judetene ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate din Ministerul Agriculturii.
Cu privire la plata impozitului, conform art. 62 alin. 2 indice 4 si 5 Cod fiscal, impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii, prin aplicarea a 16% asupra venitului net. Impozitul se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Baza legala - art. 62 alin. 2 indice 1-6 Cod fiscal.