Buna ziua, sunt asociat si administrator la un SRL, alaturi de inca o persoana cu aceleasi calitati (asociat si administrator). De cativa ani ne-am cerat (separat), cealalta persoana ramanand sa se ocupe in continuare de firma, iar eu sa-mi vad de viata. Mentionez ca nu s-au facut acte de iesire a mea din firma, deci inca mai sunt in actele firmei cu cele 2 calitati. De atunci pana in prezent, de firma s-a ocupat exclusiv cealalta persoana. Pana in momentul actual a acumulat datorii foarte mari la stat, iar firma este in executare silita. O persoana de la finante care se ocupa de executari silite mi-a comunicat ca va fi nevoie sa ceara atragerea raspunderii patrimoniale, deorece celalalt administrator "in functie" nu are intentia de a achita acele debite la bugetul statului. Ca proprietati am 25% dintr-un imobil, cel in care si locuiesc. Ce sanse am sa ies cat de cat curat din aceasta situatie. mentionez ca nu am mai avut nici o legatura cu firma de foarte mult timp, si nici nu am putut iesi din firma datorita "neseriozitatii" celuilalt administrator. Se poate ca statul sa-mi vinda imobilul pentru recuperarea datoriei, avand in vedere ca locuiesc in el si nu sunt singurul proprietar ? In caz ca se ajunge la judecata se poate sa scap de raspundere atata vreme cat nu am mai avut de-a face cu firma de foarte mult timp ? Se pot prescrie datoriile la stat ? Va multumesc anticipat.
ca si administrator / asociat aveati obligatia de a va interesa despre mersul firmei si de a lua masurile necesare achitarii datoriilor catre buget.
cf art 27 CPF se poate atrage raspunderea solidara a dvs ptr plata datoriilor. La fel si in cazul insolventei firmei, cf art 138 legea 85/2006.
sfatul meu este sa va protejati patrimoniul personal inainte de a se incepe demersurile privnd atragerea raspunderii solidare.