Daca cineva chema in judecata o firmasi persoana X ca administrator dar firma respectiva nu are ca administrator pe persoana X atunci ce lege incalca? Mai este valabila chemarea in judecata? Este vreo lege care reglementeaza acest lucru? #-o
Potrivit art. 41 şi art. 42 c.proc.civ., orice persoană care are capacitatea de folosinţă şi capacitatea de exerciţiu a drepturilor civile poate să fie parte în judecată.
Calitatea procesuală este titlu legal care îndreptăţeşte o persoană să fie parte în proces. În orice acţiune în justiţie, chiar şi în cele în constatare, instanţa trebuie să verifice calitatea părţilor. Această verificare pe care trebuie să o facă instanţa se impune în privinţa oricărei acţiuni, indiferent de obiectul ei.
In speta, daca persoana X nu mai este administrator se poate admite in privinta persoanei lui lipsa calitatii procesuale pasive. Prin urmare, este posibil ca acesta sa invoce in apararea sa lipsa calitatii procesuale pasive.
Bineinteles ca actiunea in justitie este perfect valabila, deoarece este chemata in judecata societatea comerciala.
Este la fel de valabila si chemarea in judecata a unui administrator ca sa raspunda pentru prejudiciile aduse in cursul mandatului sau, indiferent daca mai este in prezent administrator sau s-a retras din firma in incercarea de a scapa de raspundere.
Din fericire, fostii administratori (si asociati) nu scapa de raspundere doarece legea 31 stipuleaza:
Art. 280^1. - Transmiterea fictiva a partilor sociale sau a actiunilor detinute intr-o societate comerciala, in scopul sustragerii de la urmarirea penala ori in scopul ingreunarii acesteia, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani.
Legea insolventei:
Art. 138. - (1) La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de supraveghere din cadrul societăţii sau de conducere, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului.
Nu ati inteles, persoana pe care a chemat-o in judecata nu este decat vazatoarea si a fost chemata ca fiind administrator, functie pe care nu a detinut-o niciodata
Chemarea in judecata ramane valabila, insa persoana care a dat in judecata ce doreste de fapt?
Are probleme directe de conflict cu firma ca tare, sau cu persoana X?Pe cine este suparat de fapt?Pe firma ca l-a prejudiciat de ceva, sau pe peresoana X care lucreaza la firma respectiva?
Dati mai multe lamuriri sau consultati fata in fata o persoana juridica abilitata cu care sa lamuriti situatia.
Exceptie
ovidiu7
doresc sa aflu ce inseamna fiecare
-exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta,si
-exceptia lipsei calitatii procesuale pasive
Ele se suprapun ... (vezi toată discuția)