avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare fara autorizatie de constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare fara autorizatie de constructie

Exista o lege care zice ca dupa 5 ani de la constructie poti face intabularea fara autorizatie ?
Cel mai recent răspuns: Stoiancornel , utilizator 00:01, 25 Septembrie 2013

Ordonanţa de Urgenţă nr. 64/2010 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 permite ca imobilele edificate până în 2001 pentru care proprietarii nu au avut autorizaţie de construire sa poata fi intabulate.

Prin această ordonanţă de urgenţă se instituie Programul Naţional pentru înregistrarea proprietăţilor imobiliare în evidenţele de cadastru şi Carte Funciară, pe baza planului multianual. Ordonanţa de Urgenţă nr. 64/2010 creează premisele intabulării construcţiilor realizate până în 2001 fără autorizaţie de construire, în vederea introducerii acestora în circuitul juridic civil prin înscrierea în Cartea Funciară. Acest lucru se poate face în baza certificatului emis de primar, prin care se atestă că imobilul figurează în registrul agricol, precum şi în evidenţele fiscale. Prin această reglementare, cetăţenii vor putea dovedi dreptul de proprietate asupra construcţiilor edificate pe terenul lor, fără a mai promova acţiuni în instanţele de judecată.

Legea nr.50/1991, art.37 alin.(5) dispune astfel:
(5) Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate şi nu pot fi intabulate în cartea funciară. În această situaţie se aplică în continuare sancţiunile prevăzute de lege.

Exista cazuri in care s-au acceptat la intabulare, certificate de mostenitor, avand la baza contractul de vanzare-cumparare, iar la constructie cu mentiunea "ca patrimoniu de fapt, fara a detine autorizatie de construire". dar acest lucru nu mai este posibil pentru constructiile mai noi.

Se poate merge pe o actiune in instanta pe accesiune imobiliara. Depinde de caz.






Legea 127/2013

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare locuinta ContSters269846 ContSters269846 poti si cum sa intabulezi locuinta fara autorizatie de constructie ,construite pina in 1991,fara schita si alte documente doar cu certificat de autentificare (vezi toată discuția)
Cum obtin acte pentru o casa deja construita acum mai bine de 10 ani? andreeanicoleta andreeanicoleta va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat daca puteti....am construit o casa in 2001 fara autorizatie de constructie....am dori sa intram in legalitate insa ... (vezi toată discuția)
Poate fi folosita oug nr 64/2010 si la dobandirea titlului de proprietate? coyotu27 coyotu27 Buna seara, Am aflat ca a fost publicata o ordonanţă de urgenta (nr 64/2010) prin care, pe baza dovezi ca s-au plătit taxele fiscale pentru o clădire ... (vezi toată discuția)