In fiecare an, de obicei la inceputul lunii decembrie, suntem chemati sa ni se anunte eventualele mariri de salariu, sedinte pe care sefii le numesc NEGOCIERI. Nu prea se potriveste termenul, deoarece ei au deja pregatita anexa care prevede modificarea salariului si nu te pun decat sa semnezi. In 2008, aceste sedinte nu au mai avut loc cum ar fi trebuit la inceputul lui decembrie, si se pare sa se vor amana la sfarsitul lui ianuarie 2009. Inainte de aceasta sedinta de comunicare a modificarii salariului si a altor modificari care sunt legate de procesul de munca din domeniul in care lucrez (cum ar fi marirea targetului), a avut loc o alta sedinta la care au luat parte numai sefii nostri directi impreuna cu directorul general si actionarii. In urma acestei sedinte se pare ca s-a discutat chiar micsorarea salariilor, lucru care nu mi se pare normal,avand in vedere ca firma a fost in 2008 pe o panta ascendenta, ca in fiecare an dealtfel.
Va rog sa imi spuneti daca este normal sa se micsoreze salariile, mai ales ca ele nu sunt negociate in mod normal, ci sunt impuse, fara sa se tina cont de anumite aspecte sau drepturi ale salariatului.
Important este salariul pe care il aveti trecut in contractul de munca caci acesta nu poate fi micsorat unilateral de angajator. Oricum salariile sunt in principiu negociate atit cu ocazia semnarii contractului de munca cit si pe parcursul executarii acestuia, iar o micsorare a salariului fara nici o justificare conmstituie o masura abuziva si va puteti plinge impotriva acesteia.
Deci este legal sau ilegal ca salariile ( stabilite in ultima anexa atasata la contractul individual de munca ) sa fie micsorate?Exista vreo lege care sa contina ceva despre asta?
Modificarea contractului individual de munca (unde se include si modificarea salariului) se poate face numai cu acordul partilor (art.41(1) din Codul muncii). Asta inseamna incheierea unui act aditional la CIM, act ce trebuie semnat de ambele parti, asa cum a fost semnat CIM initial.
Daca exista relatii bune intre angajator si angajati, acestia din urma ar putea intelege sa li se micsoreze salariul pe o perioada determinata de timp in care firma are o situatie economico-financiara grea, urmand ca dupa redresarea situatiei sa se revina la salariile initiale. Daca salariatii nu sunt de acord s-ar putea ca angajatorul sa recurga la disponibilizari.
Pe romaneste este legal ca salariile sa se micsoreze.
Acest lucru se face prin act aditional cu acordul ambelor parti.
Cat timp salariatul semneaza actul aditional acesta si-a dat acordul cu privire la micsorarea salariului.
Salariul micsorat nu trebuie sa fie sub minimul pe economie cu coeficientul de erarhizare.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Micsorare salariu
ileanaB
Buna seara ,
Firma la care lucrez la angajare ( 2008 ) am semnat contractul individual de munca cu salariu brut de 1384.00 Ron + bonuri de masa si 21 zile ... (vezi toată discuția)
Micsorarea salariului
kty80
Buna ziua,
Acelasi sef nou, care ma terorizeaza cu ascultarea telefonului si monitorizarea calculatorului, doreste acum sa-mi renegocieze salariul. Nu va ... (vezi toată discuția)
Modificare salariu
rrramor
Din cate stiu, orice modificare a CIM se realizeaza doar cu acordul salariatului si totusi....se poate modifica salariul anhajatului pe carea de munca fara ... (vezi toată discuția)