Acelasi sef nou, care ma terorizeaza cu ascultarea telefonului si monitorizarea calculatorului, doreste acum sa-mi renegocieze salariul. Nu va ganditi ca in plus. In minus! Motivul: " Pe baza situatiei economice din oras si tara." Eu stiu ca el vrea sa faca tot posibilul sa ma faca sa plec din aceasta firma dar are baza juridica pentru ceea ce doreste sa faca? Din ce am mai discutat si eu cu altii, orice marire sau micsorare a salariului ar trebui sa se faca prin act aditional cu acordul meu. Si daca eu nu-s de acord avand in vedere ca ceilalti angajati au beneficiat chiar de crestere a salariului? Ce se intampla?
Multumesc!
1. Conform art.41 din Codul muncii, contractul individual de munca (CIM) poate fi modificat numai prin acordul partilor, prin act aditional la CIM semnat de ambele parti.
2. Salariul nu se poate modifica unilateral asa ca daca nu semnati actul aditional la CIM nu va poate modifica salariuldin CIM.
3. Avand in vedere motivul pus de angajator (situatia economica) se poate ca aceasta reducere de salariu sa fie temporara, dar acest lucru trebuie specificat in actul aditional la CIM (ex: "reducerea salariului este valabila pe o perioada de... luni, de la... pana la...").
4. Mai este posibila si o alta varianta daca nu semnati actul aditional: angajatorul sa ajunga la concluzia ca trebuie sa desfiinteze locul de munca ocupat de dvs. si sa va concedieze.