avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reducerea salariului datorita rezultatelor financiare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reducerea salariului datorita rezultatelor financiare slabe

Buna ziua,

Sa zicem ca angajatorul decide reducerea salariilor motivata de rezultatele financiare proaste ale societatii. Cum trebuie sa dovedeasca el aceste rezultate? Pentru ca ma gandesc ca in spatele deciziei de reducere a salariilor trebuie sa stea niste documente doveditoare.
In conditile in care in bilantul contabil de la jumatatea exercitiului financiar societatea are profit, mai poate invoca angajatorul acest motiv?
Poate lua angajatorul aceasta decizie de reducere a salariilor pur si simplu si fara a avea acordul (semnatura) angajatilor? Si ce masuri mai poate lua angajatorul in cazul in care salariatii refuza semnarea actelor aditionale de reducere?
Orice modificare a salariului se face in baza unui act aditional semnat de ambele parti. Daca nu exista acordul salariatului pentru reducerea salariului angajatorul nu poate modifica salariul si mai ales in sensul reducerii acestuia.
Modificarea salariala implica acordul scris al ambelor parti....adica semnarea unui act aditional la CIM.
In lipsa acestui act aditional, orice modificare a salariului este ilegala.
Rezultatele financiare slabe are societatii nu sunt motiv legal de reducere a salariilor angajatilor.
Cu stima,
Av.Niculescu-Gorpin
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
Av. NICULESCU-GORPIN, Avocat
Fara acordul salariatului nu se poate lua masura de reducere a salariului.

Cand societatea a avut rezultate financiare foarte bune , au luat cumva masura de crestere a salariilor B-)
Rezultatele financiare slabe ale unei societati poate fi motiv de reducere a salariilor , in conditiile prevazute de lege.

In cazul in care salariatii nu sunt de acord cu aceste reduceri, angajatorul mai are posibilitatea de a face concedieri individuale pentru motive neimputabile salariatilor.

Alte discuții în legătură

Diminuarea salariului prin acordul partilor Ionut B Ionut B In principiu, este valid actul aditional prin care se micsoreaza salariul de baza, sau se afla sub incidenta art. 38 - Codul Muncii? (vezi toată discuția)
Reducere salarii cameliasilvia cameliasilvia Buna ziua , Conducerea societatii doreste sa reduca salariile tuturor angajatiilor intrucat cheltuielile sunt prea mari . Este posibil asa ceva ? (vezi toată discuția)
Modificari salariale dandamian dandamian Am aflat ca, in cadrul firmei noastre, conducerea ar vrea sa diminueze salariile. Fiind vorba de salariile de baza lunare, intreb si eu, E CORECT ACEST ... (vezi toată discuția)