avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reducerea salariului datorita rezultatelor financiare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reducerea salariului datorita rezultatelor financiare slabe

Buna ziua,

Sa zicem ca angajatorul decide reducerea salariilor motivata de rezultatele financiare proaste ale societatii. Cum trebuie sa dovedeasca el aceste rezultate? Pentru ca ma gandesc ca in spatele deciziei de reducere a salariilor trebuie sa stea niste documente doveditoare.
In conditile in care in bilantul contabil de la jumatatea exercitiului financiar societatea are profit, mai poate invoca angajatorul acest motiv?
Poate lua angajatorul aceasta decizie de reducere a salariilor pur si simplu si fara a avea acordul (semnatura) angajatilor? Si ce masuri mai poate lua angajatorul in cazul in care salariatii refuza semnarea actelor aditionale de reducere?
Buna ziua!

Imi puteti spune in baza carei legi, angajatorul care a avut pierderi financiare in prima jumatate a anului, poate reduce salariul angajatilor?
In hotararea AGA trebuie trecut temeiul legal, nu doar vorbe despre criza globala.

Multumesc.
daca cititi acest topic de la inceput, veti vedea ca exact la aceasta intrebare s-a raspuns.

Criza este o realitatea, dar masurile luate trebuie sa aiba o baza legala.
Angajatul primeste o indemnizatie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza pe perioada suspendarii activitatii- art. 52, 53 Codul Muncii si OUG 28/2009- astea le-am inteles.
Criza este o realitatea, dar masurile luate trebuie sa aiba o baza legala. - Intrebam de baza legala aplicata in cazul diminuarii salariului cu act aditional, nu in cazul suspendarii activitatii.
Nu poate sa vina angajatorul si sa spuna ca va dimiuez salariile pentru ca firma are pierderi, trebuie sa fie o baza legala.
Sau functioneaza ca la marire de salariu: act aditional semnat de ambele parti, fara a se mai face alte hartii ( hotarare AGA, informare catre angajati)?
Modificarea salariului se face doar prin act aditional la contractul de munca, cu acordul partiulor, cf Codului muncii.

INdiferent de ce alte acte stau in spatele propunerii angajatorului de va schimba salariul, acest lucru se face cu acordul dvs si al fiecarui salariat in parte.
Adica indiferent de hotarare AGA nu va poate schimab salariul fara acordul dvs.

codul muncii:
Art. 41. - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Nu exista o baza legala de micsorare a salariilor, acest lucru se poate face doar prin act aditional la contractul individual de munca, semnat de ambele parti. Dra trebuie avut in vedere ca aceasta micsorare nu se poate face sub limita salariului minim pe economie.
In caz ca nu doriti sa semnati acel act aditional, este posibil ca angajatorul sa desfiinteze postul dumneavoastra....si astfel riscati sa fiti concediata pe motive care nu tin de persoana salariatului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diminuarea salariului prin acordul partilor Ionut B Ionut B In principiu, este valid actul aditional prin care se micsoreaza salariul de baza, sau se afla sub incidenta art. 38 - Codul Muncii? (vezi toată discuția)
Reducere salarii cameliasilvia cameliasilvia Buna ziua , Conducerea societatii doreste sa reduca salariile tuturor angajatiilor intrucat cheltuielile sunt prea mari . Este posibil asa ceva ? (vezi toată discuția)
Modificari salariale dandamian dandamian Am aflat ca, in cadrul firmei noastre, conducerea ar vrea sa diminueze salariile. Fiind vorba de salariile de baza lunare, intreb si eu, E CORECT ACEST ... (vezi toată discuția)