avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... modificari salariale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

modificari salariale

Am aflat ca, in cadrul firmei noastre, conducerea ar vrea sa diminueze salariile.
Fiind vorba de salariile de baza lunare, intreb si eu, E CORECT ACEST LUCRU?
atita timp cit este un drept cistigat?
Dupa vilvataia din media, cu reducerea cheltuielilor salariale, nici guvernul nu a redus salariile, ci a umblat pe ici pe colo la citeva sporuri.
Deci: e corect sa se reduca salariile de baza lunare? si daca da, care ar fi temeiul legal, in acest caz neputind fi vorba de o negociere.
Cel mai recent răspuns: Razvan Popescu , Consilier juridic 16:23, 26 Martie 2009
Reducerea salariului se face doar in baza unui act aditional la contractul individual de munca reprezentand acordul ambelor parti.
Tr sa consultati Contractul Colectiv de munca al societatii in caz ca aveti unul , apoi regulamentul societatii sau dc nu contractul colectiv de munca la nivel national, si prevederile contractului individual de munca.
In primul rand trebuie sa luati la cunostinta de motivele pentru care vi se diminueaza salariile, conducerea tr sa vi le aduca la cunostinta si apoi sa vedeti ce posibilitati aveti si ce se poate face, daca motivele sunt legale sau nu etc.
Nu semnati nimic pana nu sunteti sigur de asta, exacut cum a spus colegul meu mai sus actul aditional semnat se face prin acordul partilor deci ...
Oricum lumea e prea saraca si speriata sa poata sa lupte impotriva angajatorului asa ca deobicei se face ce zice angajatorul.
Va doresc o zi buna
multumesc pentru raspuns.
teoretic, asa este, dar, modificarea cim prin act aditional, exprima acordul de vointa al ambelor parti. ori practic, cine ar accepta modificarea, sau mai bine zis reducerea, micsorarea salariului, la care a ajuns tot in urma unor negocieri si eventual chiar cu unele compromisuri (activitati suplimentare, ore lucrate suplimentar si neplatite ca atare, etc).
Da asa e ,
dar vedeti ca angajatorii sunt vicleni si daca nu aceptati incearca prin diferite metode sa va scada salariul sau sa va dea afar, de aceea tr sa fiti f atent la ce semnati si sa va hotarati dc puteti si va permiteti cat de cat sa mergeti in instanta unde se poate prelungi procesul si la un an( sa zicem) ei au un oarecare avantaj ANGAJATORII, pe cand noi ca angajati nu prea avem multe cu toate ca sunt legi si orgonante etc, mai ales in ziele noastre unde dc pleci acum nu e chiar usor sa iti gasesti ceva mai bun sau la fel de bun.
O sa ajungem niste SCLAVI ai sitemului !!! Sa imi scuze ADMINUL exprimarea !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere program de munca - covid-19 officermlcel officermlcel Buna ziua, caut o parere juridica. In data de 30/04 ni s-a comunicat ca datorita pandemiei, angajatorul va aplica urmatoarele masuri pe o perioada de 3 ... (vezi toată discuția)
Venit brut micsorat carmen_danciu carmen_danciu Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca din motive financiare o societate nu mai poate sa sustina un salariu brut de 1000 lei poate sa-l reduca la salariul minim ... (vezi toată discuția)
Diminuare salarii prin negociere cu sindicatul? robertsega32 robertsega32 In cazul in care la o societate exista contract colectiv de munca, in care este prevazuta o grila de salarizare, in functie de meserii, acord direct-indirect ... (vezi toată discuția)