Buna ziua, caut o parere juridica. In data de 30/04 ni s-a comunicat ca datorita pandemiei, angajatorul va aplica urmatoarele masuri pe o perioada de 3 luni:
1. In luna Mai va reduce numarul de zile lucrate saptamanal de la 5 la 4, cu reducerea de plata aferenta. In zilele nelucrate, contractele vor fi suspendate.
2. In luna Iunie si Iulie va reduce numarul orelor lucrate cu 30% (programul de lucru va fi redus de la 8 ore pe zi la 5.5 ore) cu reducerea de plata aferenta.
Astazi, 04/05 am primit decizia angajatorului care acopera reducerea pentru luna Mai, cu aplicabilitate de pe 05/05, si un set de FAQ in care e mentionat pentru Iunie si Iulie reducerea de 30% a programului de lucru.
Intrebarile mele sunt:
1. Exista un timp reglementat de cand se poate face o notificare pana cand intra in vigoare decizia? (practic am primit notificarea pe 04/05 la ora 18:30 cu aplicabilitate de pe 05/05).
2. Care este cadrul juridic pentru masura reducerii programului de munca pentru Iunie si Iulie?
3. Este conform legii sa se suspende contractele in zilele nelucrate? Daca da, de ce trebuie semnate acte aditionale?
4. Ce repercursiuni pot exista in cazul nesemnarii actelor aditionale?
Angajatorul desfasoara activitatea in romania pentru clienti din strainatate, care au fost afectati de pandemie si, astfel, au fost afectate veniturile companiei. Comunicarea nu e punctul forte a angajatorului si as dori sa stiu daca aceste masuri sunt conforme cu legea in vigoare.
Da aceste masuri sunt legale.
Angajatorul, in general, cu atat mai mult in aceasta perioada poate lua masuri de organizare si reorganizare a activitatii. Organizarea activitatii, este prerogativa angajatorului. Daca masurile exista in regulamentul intern, atunci sunt obligatorii fara acordul salariatilor.
In ceea ce priveste reducerea numarului de ore si zile lucrate, angajatorul trebuie sa va aduca la cunostinta iar aceste aspecte se negociaza (daca aveti reprezentant al salariatilor ori sindicat, acestia va sustin interesele in procesul de negociere).
In Codul muncii exista masura reducerii zilelor de munca de la 5 la 4 zile/saptamana.
Actul aditional se intocmeste potrivit normelor de dreptul muncii si neaparat trebuie sa se formeze acordul de vointa al ambelor parti.
Nu exista posibilitatea sa va impuna sa semnati actul aditional.
Ca si consecinte in cazul in care nu se formeaza acordul de vointa intre salariat si angajat.....e discutabil.
Teoretic contractul de munca e ca orice alt contract, unul in care se negociaza.
Practic, este recunoscut faptul ca angajatorul are autoritate....iar in GDPR nici macar nu este recunoscut, in unele cazuri, ca fiind un consimtamant valabil cel exprimat de angajat sub autoritatea angajatorului.
Cu alte cuvinte, daca angajatorul a hotarat ca aceste masuri sunt eficiente pentru ca firma sa poata merge mai departe, in aceste conditii dificile, sa stiti ca a facut-o si in interesul angajatilor (pentru a putea sustine salariile si celelalte cheltuieli).
Nu va poate constrange sa semnati actul aditional dar are la indemana alte masuri, de la cercetare disciplinara, pentru incalcarea unor norme interne pana la desfiintarea postului cu consecinta concedierii individuale.
Comunicarea, potrivit cutumelor se face in termen de 5 zile de la intocmirea deciziei sau in unele cazuri se face o notificare cu 15 zile inainte de a se produce efectele.
Nu este stabilit prin lege decat in unele situatii strict determinate.