avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reducerea salariului datorita rezultatelor financiare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reducerea salariului datorita rezultatelor financiare slabe

Buna ziua,

Sa zicem ca angajatorul decide reducerea salariilor motivata de rezultatele financiare proaste ale societatii. Cum trebuie sa dovedeasca el aceste rezultate? Pentru ca ma gandesc ca in spatele deciziei de reducere a salariilor trebuie sa stea niste documente doveditoare.
In conditile in care in bilantul contabil de la jumatatea exercitiului financiar societatea are profit, mai poate invoca angajatorul acest motiv?
Poate lua angajatorul aceasta decizie de reducere a salariilor pur si simplu si fara a avea acordul (semnatura) angajatilor? Si ce masuri mai poate lua angajatorul in cazul in care salariatii refuza semnarea actelor aditionale de reducere?
Sau poate lua masura intreruperii activiatatii (asa zisul soamj tehnic)
Exact. Poate invoca chiar daca la mijlocul anului a avut profit, la momentul actual poate invoca intreruperea temporara a activitatii in baza art.52 şi 53 CM cu reducerea salariului fara intreruperea raportuirilor de munca asigurându-se minim 75% din salariu. În acest caz nu este nevoie de acordul angajaţilor.
iar cf oug 28/2009 pe o perioad de 3 luni de somaj tehnic pentru cei carora le acorda indemnizatie de 75%, angajatorul si angajatul sunt scutiti de plata tuturor contributiilor care stat...;)
si uite-asa mai face ceva economie in bugetul societatii :)
Daca nu vi s-a dat actul aditional la semnat, este ilegala o astfel de micsorare.
Daca vi s-a dat si nu va convine, puteti sa nu-l semnati... dar riscati sa vi se desfiinteze postul si sa fiti concediat.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Trebuie sa cantaresc bine situatia si apoi sa decid ce atitudine voi adopta fata de aceasta situatie.

Alte discuții în legătură

Diminuarea salariului prin acordul partilor Ionut B Ionut B In principiu, este valid actul aditional prin care se micsoreaza salariul de baza, sau se afla sub incidenta art. 38 - Codul Muncii? (vezi toată discuția)
Reducere salarii cameliasilvia cameliasilvia Buna ziua , Conducerea societatii doreste sa reduca salariile tuturor angajatiilor intrucat cheltuielile sunt prea mari . Este posibil asa ceva ? (vezi toată discuția)
Modificari salariale dandamian dandamian Am aflat ca, in cadrul firmei noastre, conducerea ar vrea sa diminueze salariile. Fiind vorba de salariile de baza lunare, intreb si eu, E CORECT ACEST ... (vezi toată discuția)