avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata cheltuielilor de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata cheltuielilor de bloc

La plata cheltuielilor de bloc, diferenta de apa rece dintre citirea contoarelor din apartament si cea de la contorul de la intrarea in bloc, se imparte nu pe persoana, ci pe cantitatea de apa consumata. Eu am intotdeauna un consum mai mare de apa si pentru asta mi se pune o cantitate mai mare din diferenta mentionata mai sus. Este corect? Nu ar trebuie sa se imparta la numarul de persoane? Am rugamintea daca puteti sa-mi indicati si un act normativ. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sonias , utilizator 21:33, 18 Iulie 2012
sunt si eu interesata de acest subiect...multumesc
Fiecare asociatie stabileste un sistem propriu de calcul al diferentei de apa, gasiti in dreapta jos, la "Documente utile" un model de repartizare a diferentelor de apa, postat de @adriantot, il puteti adapta la dumneavoastra.
www.avocatnet.ro/content/con...
Conform art. 40(1) din H.G. 1588/19.12.2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, Comitetul executiv stabileşte modul de citire, calcul şi repartizare a contravalorii consumurilor de apă rece astfel:
1. Se citeşte, se determină şi se consemnează consumul de apă în metri cubi înregistrat pe contoarele din apartamente (diferenţa dintre indexul nou şi cel vechi), în ultimele 7 zile ale fiecărei luni.
2. Se determină lunar costul mediu pentru 1 metru cub de apă (apă rece, canalizare şi pluvială) prin împărţirea valorii totale din factură la cantitatea de apă facturată specificată pe factură;
3. Se înmulţeşte costul mediu pentru 1 metru cub de apă cu consumul în metri cubi înregistrat pe contoarele individuale conform punctului 1) pentru fiecare apartament şi se calculează valoarile individuale şi suma totală a valorilor rezultate;
4. Se face diferenţa dintre valoarea de pe factură şi valoarea rezultată la punctual 3). Această diferenţă se repartizează pe numărul curent de personae care locuiesc în apartamentele la care nu s-a determinat şi consemnat consumul conform punctului 1), până la maxim 7 metri cubi de persoană ;
5. Se scade şi acest consum din consumul facturat. Dacă nu s-a ajuns după aceste operaţii la valoarea facturii se continuă cu punctual 6);
6. Dacă diferenţa până la valoarea facturii după această operaţie este de maxim 10% din valoarea facturii atunci valoarea facturii se împarte la consumul stabilit până acum (consumul stabilit prin citire plus consumul de 7 metri cubi de persoană pentru ceilalţi), şi se stabileşte un alt preţ unitar pentru toate apartamentele aferente branşamentului respectiv . Acest preţ unitar înmulţit cu consumurile individuale stabilite mai sus determină suma de plată pentru fiecare apartament iar însumarea lor trebuie să fie egala cu valoarea de pe factură;
7. Dacă diferenţa până la valoarea facturii după punctual 5) este mai mare de 10% din valoarea facturii atunci această valoare ( ce depăşeşte 10%) se consideră pierdere şi se consemnează alături de celelalte cheltuieli administrativ-gospodăreşti repartizându-se pe cotă parte indiviză (în funcţie de suprafaţa utilă) tuturor proprietarilor ce depind de branşamentul respectiv;

@sonias

Asociatiile de proprietari isi fac propriul regulament de repartizare a acestei diferente de apa.
Asadar este corect daca in asociatia dv. comitetul executiv sau AG a stabilit ca aceasta diferenta se imparte in functie de consum.

Puteti face propuneri comitetului executiv sa schimbe acest regulament in sensul de a repartiza aceasta diferenta ponderat (intr-o proportie oarecare) in functie de cota-parte indiviza, numar de persoane si/sau consum, astfel incat sa fie reprezentate in aceasta repartizare toate cauzele producerii acestei diferente.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza pierderile de apa? znicolae9 znicolae9 Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc repartizeaza pierderile de apa in mod egal pe apartamente. Este corect? Personal mi se pare incorect ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asociatia dani..mih dani..mih Buna ziua, De cand m-am mutat in blocul in care locuiesc (3 ani)am mereu nentelegeri cu asociatia de proprietari.problema mea consta in; -Aproape la 2 -3 ... (vezi toată discuția)