desi am citit cateva Og-uri nu ma pot orienta cum sta treaba cu cei care au Pfa? Am inteles ca durata cumulata a concediilor este de 126 de zile din care obligatoriu este 41 zile - cel mai indicat sa se solicite inainte de nastere iar plata/salariul este 85% din venitul realizat (sau impozabil?) in ultimele 6 luni si este acordat din bugetul statului?
Asta inseamna ca trebuie sa fac actele contabile ale Pfa-ului pe ultimele 6 luni, si prin declaratie sa depun situatia veniturilor pe acesta perioada la.... unde - ANAF?
Aceste zile de concediu (41) se solicita presupun prin adeverinta medicului ginecolog/familie... daca nasterea intervine mai devreme de 41 zile, ce se intampla cu zilele ramase, si cand este momentul in care trebuie sa suspend activitatea pfa-ului si sa depun dosarul efectiv pentru indemnizatia Ccc?
In primul rand,fiind PFA,asigurarea pt.concedii si indemnizatii de boala(cei0,85%din venit)este facultativa.Sunteti asigurata ?Daca nu sunteti asigurata,nu indepliniti conditia de a beneficia de concediu de maternitate presi post natal(cele 42de zile)si in acest caz puteti beneficia de ccc si indemnizatie de crestere copil imediat dupa nastere.
Astfel,in cf..ART15(1)lit.b din OUG111/2010:
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
......
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
da, sunt asigurata la Casa nationala de pensii, de sanatate si mi-am, platit si taxele catre bugetul statului. Deci ar indeplinesc conditiile cerute de lege... cred!
Prin urmare, este valabila legea privind concediile pre si post natal si calcului de 85% din venit? Si daca da, atunci unde trebuie sa inaintez cererea de concediu prenatal... ca acum daca ANAF-ul a preluat treburile casei de pensii?
Cred ca nu m-ati inteles,eu v-am intrebat daca sunteti asigurata pt. concedii si indemnizatii de boala,adica daca ati platit lunar cei 0,85%din venit la casa pe baza declaratiei de asigurare....nu despre pensii,sanatate sau somaj.
Numai daca sunteti asigurata pt. concedii medicale si indemnizatii puteti beneficia de concediul presi post natal prin depunerea certificatelor de cm la casa de sanatate si completarea unei cereri.
Inteleg acum. Nu as putea sa va zic,... am incheiat un contract cu CNPP si am intrebat doamnele daca mai trebuie undeva sa inchei alt contract pt cei 0.85% (facand referire la ceea ce mi-ati spus dvs). Dansele mi-au zis ca asta e tot ce trebuie sa cotizez si ca in acest contract este si 0.85%. Dar voi consulta contractul... desi am presimtirea ca in acest caz nu am contribuit cu 0.85% lunar :((
Stiti cumva daca se poate plati retroactiv?
Puteti incepe sa platiti de acum inainte,nu trebuie decat o luna sa aveti platit cei 0,85%,care reprezinta stagiul minim de cotizare pt. a beneficia de concediu de maternitate.
Help....
ELENA2009
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca sunt pfa si am si cim, in perioada cat am concediu pre si postnatal mai pot emite factura pe PFA ( cim-ul va si ... (vezi toată discuția)