avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... situatie indemnizatia de maternitate CASMB - ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

situatie indemnizatia de maternitate CASMB - asigurarea facultativa pentru concedii

Buna seara,
Pentru cei ce realizeaza venturi din profesii libere, indemnizatia de maternitate se acorda doar daca, cu cel putin o luna inainte de momentul la care se solicita, a fost incheiata asigurarea FACULTATIVA pentru concedii, pentru care se plateste un procent de 0,85%.
fiind facultativa, daca nu te informezi in prealabil, ajungi in situatia in care, desi ai platit asigurarea obligatorie si ai calitate de asigurat, faptul ca nu ai platit macar o luna un amarat de procent de 0,85%, te trezesti ca ai intrat in concediu de maternitate de maternitate si CASMB nu-ti da nimic!!!
s-a aflat cineva intr-o situatie similara? (azi am aflat de la CASMB ca suntem "cu sutele" in situatia asta, deci e clar ca...legea a fost facuta de niste baieti destepti! probabil se dau si prime cand NU se plateste aceasta indemnizatie!!)
daca da, cum ati procedat? ati putut sa intrati imediat dupa nastere in concediul pentru cresterea copilului, sa primiti indemnizatia aferenta imediat dupa nastere? sau a trebuit sa asteptati macar acele 43 de zile? sau..?
multumesc

Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 09:36, 29 Iunie 2012
Daca asigurarea la sanatate ,cei 5,5%este obligatorie,pt. PFA si profesii liberale asigurarea pt. concedii si indemnizatii de boala (cei 0,85%)este facultativa si in consecinta atata timp cat nu te-ai asigurat pt. acest risc nu poti beneficia nici de concediu pre si post natal si implicit de indemnizatia aferenta.
Aflandu-va in aceasta situatie, adica neindeplinind conditia de a beneficia de c.de maternitate,intrati sub incidenta art.15 (1)litb din OUG111/2010:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
......
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pre- si postnatal pentru pfa cameliaczeran cameliaczeran Buna ziua, desi am citit cateva Og-uri nu ma pot orienta cum sta treaba cu cei care au Pfa? Am inteles ca durata cumulata a concediilor este de 126 de zile ... (vezi toată discuția)
cas pt o profesie liberala bisu bisu Daca platesc CAS si CASS intr- o profesie liberala imi pot lua concediu de maternitate ? Sau daca am contract de 4 ore la firma, mai platesc CAS si CASS pt ... (vezi toată discuția)
Concediu pre/post natal avocat Antoanela Geaman Antoanela Geaman O colega avocat urmeaza sa nasca in aprilie.Rugamintea mea este daca stie cineva care sunt pasii de urmat pentru a beneficia de concediu pre-post natal.A ... (vezi toată discuția)