avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice licitatie-mentinere oferta financiara in cadrul ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

licitatie-mentinere oferta financiara in cadrul contractului

Buna ziua,
La 30.01.2012 am castigat o licitatie care avea termen de finalizare 45 zile.
Autoritatea contractanta a tot amanat desfasurarea lucrarii, din cauza altor lucrari care trebuiesc efectuate inainte de cea care am castigat-o.
Problema este ce in acest timp am avut majorari de preturi si nu mai pot mentine oferta financiara la aceeasi valoare. Sunt indreptatita sa cer suplimentarea bugetului? Nu am gasit nimic in legfislatie referitor la acest lucru.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gaina , utilizator 18:45, 27 Iulie 2012
art.97 din HG 925 face referire la posibilitatea de majorare a pretului contractului.
Situatia dvs. , in cazul in care contractul a fost incheiat, dar nu s-a dat ordinul de incepere a lucrarilor, cred ca se incadreaza la alin.(6).
Depinde foarte mult de clauzele contractuale! S-ar putea ca aut. ctr. sa nu poata angaja resursele financiare suplimentare in cazul majorarii ofertei. Atenţie la FISA DE DATE A ACHIZIŢIEI! Cerinţele esenţiale se află in aceasta fişă şi in caietul de sarcini! Licitatia presupune niste clauze cu privire la posibilitatea de a reoferta!
De asemenea in aceeasi fişă se face referire la perioada de menţinere a ofertei care de regula este obligatorie 60 zile, de la depunerea ofertei, în cadrul procedurii la care a-ţi participat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2012
CIA Andreea Cristea, Avocat
Multumesc, dar din pacate tot nu sunt lamurita. In fisa de date se precizeaza ca nu se va ajusta pretul contractului. Pe de alta parte, durata de derulare a contractului era de 45 zile- termen depasit, iar termenul de valabilitate al ofertei financiare-45 zile- de asemenea depasit.
Si deja au trecut aproape 5 luni de cand termenele de valabilitate/executie sunt depasite, iar autoritatea contractanta nu stie pur si simplu cand se va ajuge la stadiul necesar derularii acestui contract.Poate sa treaca inca un an sau cine stie cat. Si eu trebuie sa imi pastrez oferta financiara?

Situatia dvs. se incadreaza in prevederile art. 97 alin 6 din hg 925. Asta inseamna ca aveti dreptul la penalitati care se pot acorda fie prin vointa autoritatii contractante fie daca aceasta refuza, in instanta.
Pregatiti documentele care fac dovada celor mentionate, inclusiv dovezi de la institutul national de statistica prin care sa certificati faptul ca preturile materialelor pe baza carora s-a elaborat oferta financiara au crescut fapt ce va pune in imposibilitatea de a mentine acele preturi.
Faceti adresa catre autoritatea contractanta prin care sa solicitati un raspuns cu privire la refuzul/imposibilitatea acesteia de a executa contractul si decideti in functie de acele informatii daca este necesara actionarea autoritatii in instanta si obligarea acesteia la plata unor daune sau exista elemente care sa va confere certitudine ca acel contract se va executa iar autoritatea va fi de acord sa plateasca penalitati de buna voie.
Daca nu exista acordul partilor intotdeauna va exista instanta de judecata, cu conditia sa nu se implineasca termenul de prescriptie.
Adica , asa cum a spus colegul mai sus, daca exista un motiv neprevazut, bine justificat, independent de vointa autoritatii, care duce la intarziere (de regula acesta se incadreaza la calamitati, razboi,etc., nu reavointa !) se poate accepta ajustarea pretului cf.art.97, alin.4. Ceea ce nu prea cred. Daca nu, este culpa autoritatii si procedati cum a spus colegul.

Alte discuții în legătură

Licitatie (urgent!!) jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati sa raspund la o serie de intrebari: 1. Ce inseamna \"achizitor\" si ce inseamna \"autoritate contractanta\"? Care este ... (vezi toată discuția)
Contract de lucrari iarina_73 iarina_73 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o problema. In cazul in care s-a incheiat un contract de lucrari prin licitatie in baza O.U.G. nr.34 din 2006 cu doi ani in ... (vezi toată discuția)
Prelungire valabilitate oferta cateldestept cateldestept In cazul unei licitatii mi se cere prelungirea valabilitatii ofertei si garantiei de participare (peste cele 90 zile). 1.Sunt obligata la aceasta? 2.Pot sa ... (vezi toată discuția)