avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2136 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie copil

Buna ziua, am o intrebare privind data de cand se acorda acest drept:
Copilul este nascut pe data de 1 mai. In jur de 15-16 mai am inaintat actele la primarie, prima alocatie am primit-o pe 16 iulie pentru luna iunie. Intrebarea mea este daca nu are dreptul la alocatie si pe luna mai?
Cel mai recent răspuns: Tarzan2012 , utilizator 13:37, 19 Iulie 2012
are dreptul si ptr luna Mai la alocatie.
Mergeti la primarie din nou,cu o declaratie scrisa de dvs,in care specificati ce ati scris aici si anume: copil nascut pe 1 Mai,alocatie primita doar ptr luna iunie...
Primaria va anunta AJPIS de problema dvs,si apoi trebuie sa vi se dea un raspuns. Raspunsul sa-l cereti tot in scris,si sa va arate ce lege si articol spune ca nu aveti dreptul la alocatia pe luna Mai.
Tarzan2012 a scris:

are dreptul si ptr luna Mai la alocatie...


1. Din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii :

Art.6
...
(4) Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.
(5) In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
(6) Dreptul la alocatia de stat pentru copii inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.
...

2. - Asadar alocatia de stat pentru copii se cuvine incepand cu luna urmatoare aceleia in care s-a nascut copilul.
- Primaria v-a acordat legal alocatia de stat incepand cu luna iunie, deoarece copilul este nascut in luna mai.

3. Plata alocatiei de stat pentru copii inceteaza in luna urmatoare aceleia in care s-a nascut copilul.
Sah-mat #-o

Acum imi amintesc ca si eu am fost in aceeasi situatie la copilul meu in urma cu ani. Insa nu a fost corect cum s-a procedat si iata de ce:
-copilul a fost nascut la jumatatea lunii. Ptr jumatatea aceasta nu mi s-a acordat alocatia nici indemnizatia,ci de la inceputul lunii urmatoare. Am tacut,dar culmea ca dupa ce copilul a facut 2 ani,mi s-a dat banii doar pana la data nasterii copilului. Nu mi-au dat ptr toata luna intreaga,cu toate ca trebuia pe toata luna aceea,ptr ca la inceput cand s-a nascut,asa cum am mentionat si mai sus,luna aceea nu s-a pus.
Nu a fost corect cum s-a procedat,dar asta este....
Vi s-a dat alocatie de stat pentru copii si dupa ce a implinit copilul 2 ani dar numai ca alocatia s-a micsorat, nu mai era de 200 lei.
stiu,asa este de la 200 lei la 42 lei se micsoreaza alocatia. Insa eu m-am referit la indemnizatie.
Nu am cum sa mai demonstrez acum,dar acum cand intalnesc orice mamica sau tatic care are un nou nascut,si intru in vb despre alocatii,indemnizatii,stimulente de insertie,etc le spun ca primul cupon de alocatie sau / si indemnizatie sa le pastreze,mai precis sa pastreze toate cupoanele,ptr ca la sfarsit dupa ce copilul implineste 2 ani,AJPIS da bani din ultima luna facand calcul cate zile ar mai trebui sa se primeasca pana face copilul 2 ani.
Sa dau un exemplu:
Copilul se naste pe 12 iunie 2012. Indemnizatia nu se da pe luna iunie de la data 12 iunie-30 iunie ci incepand cu data de 1 iulie 2012.
Indemnizatia se primeste 2 ani ptr copil normal,si ar trebui sa inceteze la data de 12 iunie 2014. Problema este ca AJPIS da banii doar pana la data de 12 iunie 2014 ptr luna respectiva in loc sa dea ptr toata luna iunie. Atunci intrebarea mea este: De ce pe luna iunie 2012 de la data de 12 pana la 30 iunie 2012 nu da banii?

Nu are rost sa mai dovedesc,eu sunt patit caci am avut exeprienta asta,deci in loc sa fii primit indemnizatie ptr 2 ani fix,am primit ptr 1 an,11 luni si cateva zile.

Pacat ca nu am pastrat de la inceput toate cupoanele de alocatii si indemnizatii,caci puteam dovedi,insa acum ....cam tarziu.

Poate va invata cineva din experienta mea.
Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2012
Tarzan2012, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil alinadrapa alinadrapa buna ziua, cine poate sa ma lamureasca si pe mine???? Am depus cererea de alocatie a copilului si cererea de indemnizatie de crestere in aceeasi data (25 ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil garnita georgiana garnita georgiana buna ziua ,va rog sa-mi spuneti si mie alocatia de stat pt copii pana la varsta de 2 ani este 200 de lei? de cand se da aceasta alocatie? din luna in care s-a ... (vezi toată discuția)
Alocatia copilului snora snora Buna ziua am si eu o intrebare legata de alocatia copilului. copilul meu implineste 2 ani in decembrie nu am primit dupa el alocatia copilului numai ... (vezi toată discuția)