avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sucesiune nefacuta - drept mostenire/ vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sucesiune nefacuta - drept mostenire/ vanzare

Buna seara,

Este vorba de o matusa de-a mamei.

Sotul a murit acum 16 ani, nu au avut copii. In actele casei ca proprietari sunt trecuti amandoi iar matusa nu a facut pana acum succesiune.
Aceasta matusa mai are 2 frati in viata si 2 decedati. Fiecare dintre frati are 2-3 copii.

Problema este ca s-a inbolnavit, necesita ingrijire permanenta (probleme cu deplasarea fiind in depilinatatea facultatiilor mintale) dar majoritatea rudelor nu se baga. Unii zic sa fie lasata in pace dar unii nu o pot lasa asa. Majoritatea celor foarte putin care am ajutat-o pana acum nu putem sa o lasam lipsita de ajutor in casa dar nici nu mai putem avea grija de ea (avem familii, probleme de sanatate sau alte probleme).

Se poate face ceva acum cu actele astfel incat sa rezolvam problema lor pentru a putea fi lasata casa unui singur mostenitor care sa aiba grija de ea?
Se poate face succesiunea dupa atatia ani? Ce ar trebuii sa faca testament sau act de vanzare cumparare? Poate sa fac acte doar pe partea ei?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: ionutmarius , utilizator 14:44, 19 Iulie 2012
Trebuie facuta succesiunea dupa sot. Nu are nimic daca au trecut mai multi ani de la data decesului acestuia.

Apoi dupa ce face succesiunea va putea dispune de bunul imobil.

Natura actului prin care va face acest lucru depinde de interesele aflate in joc.Adica daca se vrea numai binele batranei sau se vrea si o situatie cat mai favorabila eventualelor rude care o vor ingriji pe mai deprate.
Dezbateti succesiunea unchiului!
Nu va intereseaza fratii matusii ci rudele unchiului pt dezbaterea succesiunii.
O puteti dezbate chiar si dupa 16 ani, numai ca veti plati impozit la stat, separat de taxele notariale.
Va poate face si testament daca nu are descendenti(copii) sau parinti in viata.
Dar daca succesiunea e prea scumpa (matusa nu are si noi rudele care vrem sa o ajutam nu ne permite sa dam atat.....am inteles ca e 15 pe an + taxe notariale) se poate face o separatie? Fiind amandoi in actele de proprietate? Intr-un fel sa se imparta proprietatea pe jumate si macar jumatate sa poata da persoanei care are grija de ea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Îngrijire mătușă în vârstă, văduvă, în schimbul apartamentului său. care este cea mai bună variantă de contract pentru mine? giullianna giullianna Buna ziua! Apelez la dumneavoastra pentru a ma lamuri intr-o problema. Am o matusa de 74 de ani, a carui sot a decedat anul trecut, ei neavand copii. De cateva ... (vezi toată discuția)
Unde pot afla daca o ruda a fost inclusa in testament si daca are si certificat de mostenitor? vlad19722 vlad19722 Buna ziua! O matusa care a decedat a avut 5 hectare teren arabil ale dansei.Matusa nu a avut copii.Suntem mai multi mostenitori care avem dreptul la acest ... (vezi toată discuția)