Buna ziua,
Va cer si eu o parere juridica intr-o situatie mai deosebita legata de succesiune. Mama mea a decedat recent si in urma dezbaterii succesiunii , in calitate de unic fiu al acesteia am mostenit 3/4 din partea ei si 1/4 a motenit tata ca sot supravietuitor.
Ulterior am facut un act de partaj prin care , de comun acord am cedat tatalui meu toata partea mostenita ,el avand acum 1/1(intregul imobil).
Avand in vedere ca tata mai are un fiu(frate vitreg al meu) cum se va imparti acel imobil cand tata va deceda avand in vedere ca eu am renuntat acum in favoarea tatalui? Vom avea 1/2 fiecare sau se va lua in discutie doar partea la care nu am renuntat? Va intreb asta pentru ca mi se pare ciudat ca fratele meu vitreg sa ajunga in situatia de a mosteni cota mamei mele doar pe motivul ca eu am cedat-o tatalui.
Si a doua intrebare este legata de testament. Daca tata mi-ar face acum testament ce cote am avea fiecare?
Rog raspunsuri serioase, pe temei legal si nu "dari cu parerea".
In primul rand NU ati renuntat. Ati acceptat mostenirea si ulterior ati facut partajul. Daca ati fi renuntat, atunci ati fi fost la fel de strain de mostenirea mamei dvs. precum sunt eu si, prin urmare, nu ati fi avut ce sa imparti cu tatal.
In al dolilea rand, chiar daca ati fi renuntat la mostenirea mamei, asta nu ar fi schimbat cu nimic regulile succesorale in privinta mostenirii tatalui.
Mostenirea este transmiterea PATRIMONIULUI defunctului catre una sau mai
multe peroane in fiinta, chemate la mostenire in ordinea prev. de lege.
In patrimoniul tatalui dvs. se regaseste acum un imobil (intreg). Daca imobilul acela va exista in patrimoniul tatalui dvs. in clipa mortii lui, atunci el se va transmite IN MOD EGAL descendentilor defunctului. (1/2 dvs. 1/2 fratele dupa tata).
Regulile aplicabile succesiunii le gasiti in Noul cod civil incepand cu art 973. (sau cam pe acolo). Nu-mi cereti sa va spun pe de rost numere de articole.Daca le-as fi invatat pe de rost va scriam de la ...balamuc, dar asa va scriu din vacanta in munti. Este important de stiut continutul legii si nu de recitat articole.
Ati completat un profil de consultant consilier juridic. Sunteti sigur? :-/
Va multumesc de raspuns doamna avocat. Asa stiam din citirea legislatiei legate de mostenire, din ce am invatat la facultate si din discutiile cu notarul.
Dar, pentru a fi 110% sigur am indraznit sa cer inca o parere.
Si da...am completat profilul de consultant juridic. Stiu ca pare ciudat ca un jurist sa puna astfel de intrebari dar motivele le-am explicat mai sus. Inca o data multumesc de raspuns.