avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, renuntare sotie supravietuitoare si 2 frati ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, renuntare sotie supravietuitoare si 2 frati in favoarea celui de-al treilea

Buna ziua
Tata a decedat iar dezbaterea inca nu sa facut. Mama si cei doi frati vor sa renunte la partile lor in favoarea celui de al treilea frate. In acelasi timp mama doreste sa isi asigure doar folosinta casei inclusa in masa succesorala.
Poate cineva stie cum trebuie procedat si care sunt actele necesare?
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2016
cuziamusia, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 09:18, 2 Septembrie 2016
Buna ziua,
Cati frati sunteti?
Nu exista renuntare in favoarea cuiva.
Exista renuntare sau nu.
Consultati un avocat ca sa va lamureasca.
@cuziamusia, sunt mai multe variante pe care le puteti discuta cu notarul, insa inainte de toate trebuie sa stim daca imobilul a fost bun propriu al tatalui sau bun comun impreuna cu sotia lui (mama dvs.)
De exemplu, sa presupunem ca imobilul a fost bun comun - atunci M, F1, F2 renunta la cota lor dupa defunctul tata, astfel cota defunctului tata va reveni lui F3 (unde F1, F2, F3 sunt fratii si M este mama).
Deci F3 va avea 1/2 din imobil. Bineinteles restul de 1/2 din imobil este si ramane al lui M.
Mai departe, se poate constitui pentru mama, prin act notarial, fie un drept de abitatie viager, fie un drept de uzufruct, fie un contract de intretinere, s.a.m.d., sunt variante posibile.
suntem 3 frati. imobilul si terenurile sunt bunuri proprii ale tatei. mama nu este copropietara.
in realitate ceilalti doi frati mai demult si-au primit partea corespunzatoare in forma de donatie deghizata in contract de v-c. de aceea au acceptat acum sa renunte la partea lor de mostenire din averea ramasa. mama de asemeni renunta la partea ei. mama si fratii sunt de acord ca toata averea ramasa sa devina propietatea mea. mama vrea doar sa foloseasca in continuare casa batraneasca si sa aiba o siguranta jurídica ca mostenitorii mei nu o vor scoate in strada in cazul ca se intampla ca eu sa decedez inaintea ei (boala, accident, deces, etc)
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2016
cuziamusia, utilizator
Daca exista consens este foarte bine, caci veti rezolva simplu si repede. Daca imobilul a fost bun propriu al defunctului lucrurile se simplifica in sensul ca, prin renuntarea mamei si a celor doi frati, imobilul va ajunge in patrimoniul dvs. Apoi ii veti constitui conventional, asa cum am spus, prin act notarial, fie un drept de abitatie viager, fie un drept de uzufruct, fie un contract de intretinere, s.a.m.d. Dreptul astfel constituit se noteaza la cartea funciara si este batut in cuie, ca sa spun asa, pe perioada vietii mamei dvs. Astfel incat, mama dvs. nu are de ce sa-si faca griji daca, doamne fereste, dvs. veti deceda inaintea dansei. Mergeti cu incredere la notar, veti primi lamuririle complete si cu bună-credintă totată lumea va fi multumita.
in ce priveste garantía dreptului de habitatie a mamei, art. 973 NCC nu este reprezinta o garantie suficienta? eu cred ca mama intra sub incidenta acestui articol atunci cand impreuna cu fratii declara ca renunta la succesiune/nu accepta succesiunea. deci mama pierde dreptul de proprietate si nici nu detine vreun drept real de folosinta in alt imobil asa ca eu cred ca dreptul sau de habitatie in mod automat este garantat prin art.973 din NCC. ce parere aveti?

pe de alta parte fratii imi cer (si eu sunt de acord) sa le cedez 100m din terren, pt ca ei sa dispuna de un drum de acces suplimentar la propietatile lor. cred ca daca ei impreuna cu mama renunta la succesiune/nu acepta succesiunea, nu mai pot participa la dezbatere (practic eu singur o sa particip). inainte de a renunta ei ma intreaba; din punct de vedere legal cum se pot asigura ca eu am sa le cedez cei 100m pt drum, dupa ce voi primi certificatul de mostenitor?

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire printr-o declaratie la notar tm67oni tm67oni Buna ziua. Am urmatoarea \"problema\": dupa decesul parintilor au ramas in viata un fiu si doi nepoti ( nepotii fiind copii fratilor ( si ei decedati ) fiului ... (vezi toată discuția)
Succesiune ancamate ancamate Buna ziua, Am urmatoarea situatie: - un titlu de proprietate (pentru un teren) eliberat pe numele a doi frati (F1 si F2), ambii decedati. - Mostentori (M1 ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa renuntare Adrian Daminescu Adrian Daminescu Buna ziua, Va cer si eu o parere juridica intr-o situatie mai deosebita legata de succesiune. Mama mea a decedat recent si in urma dezbaterii succesiunii , in ... (vezi toată discuția)