avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, renuntare sotie supravietuitoare si 2 frati ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, renuntare sotie supravietuitoare si 2 frati in favoarea celui de-al treilea

Buna ziua
Tata a decedat iar dezbaterea inca nu sa facut. Mama si cei doi frati vor sa renunte la partile lor in favoarea celui de al treilea frate. In acelasi timp mama doreste sa isi asigure doar folosinta casei inclusa in masa succesorala.
Poate cineva stie cum trebuie procedat si care sunt actele necesare?
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2016
cuziamusia, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 09:18, 2 Septembrie 2016
In ce priveste dreptul de abitatie, cel la care m-am referit, eu este reglementat la art.750, acela este batut in cuie.
Ce ati citit dvs. la art.973 - dreptul de abitatie al sotului supravietuitor - este altceva si este un drept temporar, adica nu este ce va intereseaza, in situatia prezentata in topic.

Pe de alta parte, daca fratii doresc garantii, inseamna ca nu exista incredere, daca nu exista incredere inseamna ca lipsa acesteia se va compensa cu cheltuieli banesti. Ce cheltuieli? Cele care deriva din acceptarea mostenirii de catre fiecare si apoi tranzactionarea asupra partilor fiecaruia, cu tot ce implica in cazul unui transfer de proprietate.

Desigur, exista un moment, dupa semnarea renuntatorilor, a acceptarii dvs. si a dezbaterii succesiunii, in care dvs. va puteti suci si sa nu le mai constituiti drepturi celorlalti, insa daca exista acest dubiu practic toate relatiile din familie stau sub semnul intrebarii. In concluzie, succesibilii nu pot tranzactiona asupra renuntarii lor la mostenire, adica nu pot renunta sub conditie, pentru ca asta reprezinta, din punct de vedere juridic, acceptare de mostenire.
foarte clar. multumesc mult!
din cele citite in internet inteleg ca costurile succesiunii la unii notari sunt mai ridicate pt ca acestia sunt platitori de TVA, deci pe langa taxe trebuie platit si TVA iar la altii sunt mai reduse pt ca nu sunt platitori de TVA. Asa este?
Asa este.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire printr-o declaratie la notar tm67oni tm67oni Buna ziua. Am urmatoarea \"problema\": dupa decesul parintilor au ramas in viata un fiu si doi nepoti ( nepotii fiind copii fratilor ( si ei decedati ) fiului ... (vezi toată discuția)
Succesiune ancamate ancamate Buna ziua, Am urmatoarea situatie: - un titlu de proprietate (pentru un teren) eliberat pe numele a doi frati (F1 si F2), ambii decedati. - Mostentori (M1 ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa renuntare Adrian Daminescu Adrian Daminescu Buna ziua, Va cer si eu o parere juridica intr-o situatie mai deosebita legata de succesiune. Mama mea a decedat recent si in urma dezbaterii succesiunii , in ... (vezi toată discuția)