Recent, am aflat ca datorita situatiei economice in care ne aflam, organigrama a fost restructurata iar postul pe care il ocupam pana in acel moment, a fost desfiintat. Avand in vedere ca societatea nu dispune de alte locuri vacante, aplica prevederile Art. 68 din Codul Muncii. In acest sens mi s-a acordat un preaviz de 20 de zile........si cam atat.
Conform prevederilor Contractului colectiv de Munca, ar trebui sa beneficiez si de reducerea programului de la 8 ore/zi la 4ore/zi - restul orelor servindu-mi la cautarea unui alt loc de munca (Art.74). De asemenea, tot aici, se prevede ca la incetarea contractului indiv. de munca, din motive ce nu tin de pers. salariatului, ajgajatorul trebuie sa acorde acestuia si o compensatie (Art. 78).
Cu toate acestea, in momentul in care am solicitat aceste drepturi, mi s-a spus ca nu se poate pt ca aceste Art. nu sunt prevazute in Contractul colectiv de munca al companiei (contract care nu a fost pus la dispozitia angajatilor pentru a putea fi citit, invocandu-se motivul ca in trecut, un angajat a creat o situatie destul de tensionata pt firma, prin solicitarea respectarii drepturilor sale).
In aceste conditii, ce ar trebui facut? Sa astept resemnata finalizarea preavizului?
Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior. La încheierea contractului colectiv de muncă prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
Prin urmare, sunt obligati sa respecte CCMN intrucat acesta prevede clauze mai favorabile pentru angajati.
Depuneti o cerere scrisa la angajator pentru acordarea acestor drepturi, iar in caz de refuz aveti posibilitatea fie sa depuneti o sesizare la ITm , fie sa deschideti o actiune in justitie prin care sa solicitati obligarea angajatorului la plata acestor sume.
Restructurarea
radu andreea
Am si eu o problema :( sunt angajata pe postul de agent vanzari la o firma de materiale de constructii de o luna, si am fost anuntata ca se fac restructurari ... (vezi toată discuția)