avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Acte aditionale la contractul initial
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Acte aditionale la contractul initial

Buna ziua.

Va supun atentiei o speta si as vrea sa stiu care e modul corect de interpretare a acesteia: doua persoane fizice incheie un contract de inchiriere a unui imobil pentru suma de 300 lei. Ulterior incheie 3 acte aditionale dupa cum urmeaza: in primul prelungeste perioada de valabilitate cu 1 an si mentioneaza ca celelalte clauze stipulate in contractul initial raman neschimbate; in al doilea prelungeste perioada de valabilitate cu 1 an, modifica chiria de la 300 la 500 lei si mentioneaza ca celelalte clauze stipulate in contractul initial raman neschimbate; in al treilea prelungeste perioada de valabilitate cu 1 an si mentioneaza ca celelalte clauze stipulate in contractul initial raman neschimbate.
Avand in vedere ca in contractul initial chiria stipulata era in cuantum de 300 lei, care este suma care se plateste locatorului dupa incheierea celui de-al treilea act aditional: 300 lei sau 500 lei, asa cum era stipulat in al doilea act aditional?!
Va supun atentiei aceasta speta pentru ca se stie ca actul aditional are aceeasi putere juridica ca si contractul initial, pe principiul ca subsecventul are aceeasi forta juridica ca si principalul, dar e interpretabila acea prevedere din actul aditional nr. 3, respectiv "ca celelalte clauze stipulate in contractul initial raman neschimbate", iar intrebarea fireasca ar fi: Care este considerat contractul initial la care se raporteaza partile atunci cand incheie actul aditional nr. 3: contractul initial fara modificarile aduse prin actele aditionale sau contractul initial cu modificarile survenite prin actele aditionale?

Cu stima pentru ceea ce faceti,
Dan C.
Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2012
dan_co, utilizator
Cel mai recent răspuns: dan_co , utilizator 15:24, 19 Iulie 2012
Bine.. in primul rand prin expresia " celelalte" eu inteleg,celelalte clauze despre care nu s-a facut referire in contract, despre suma ce trebuie platita s-a facut referire. In baza acestor rationamente, contractul initial a fost modificat prin actul aditional nr 2, deci actul aditional nr 3 facea referire la contractul initial dar care fost modificat de catre actul aditional nr 2.
Buna ziua.

Personal am acelasi punct de vedere cu al dumneavoastra, dar am prezentat aceasta speta si in dorinta de a afla daca exista o reglementare expresa in acest sens sau doar interpretarea prevederilor legale incidente conduc spre aceasta solutie pe care si practica majoritara o imbratiseaza.
Nu am gasit nicaieri o reglementare expresa in acest sens, dar poate ca nu am studiat toate actele normative care reglementeaza speta.

Cu stima pentru ceea ce faceti,
Dan C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme vanzare teren Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua. In vara anului trecut am incheiat un antecontract de vanzare/cumparare teren.Am primit un avans, urmand ca in 3 luni sa se efectueze vanzarea. De ... (vezi toată discuția)
Reinoirea contractului cjalice cjalice vreau sa stiu daca reinoirea unui contract incheiat pe durata determinata ( 5 ani) trebuie sa se efectueze inainte de expirarea termenului respectiv si cum ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca danavisan danavisan Contractul Colectiv de Munca se poate prelungi printr-un act aditional? Daca da cum trebuie sa arate acesta? Mentionaz ca toate clauzele raman neschimbate. (vezi toată discuția)