Buna ziua,
O persoana pe care nu o cunosc m-a lovit de 2 ori cu capul, odata in barbie si a doua oara in buza superioara. Am chemat politia, a fost identificata persoana si am mers la IML Iasi unde am solicitat un certificat medico-legal. Acestia m-au trimis la medicul specialist cu care ei colaboreaza care sa se pronunte in legatura cu un dinte ciobit si referitor la durerile pe care le am cand misc mandibula. Dupa radiografii si analize, medicul specialist a spus ca mi-au fost afectate articulatiile si ca 2 saptamani (14 zile) nu pot manca altceva decat mancare lichida sau semilichida iar pentru acel dinte am adus certificatul de conformitate el fiind din zirconiu. Cele 14 zile cu mancare lichida s-au specificat la 5 zile dupa incident. Dintele deasemenea nu poate fi reparat inainte de a se vindeca inflamatia articulara a mandibulei deoarece nu am voie sa deschid gura mai tare si nici sa pun presiune pe mandibula.
Medicul de la medicina legala a dat un certificat cu mai putine zile de ingrijiri medicale, chiar sub limita penala, netinand cont de specificatiile specialistului. Eu inainte de a depune acele concluzii la IML am facut o copie pentru orice eventualitate de pe raportul specialistului.
Acum, intrebarea mea este urmatoarea: ce pot face pentru a schimba acel certificat si a spune realitatea deoarece nu poti considera o persoana vindecata cat timp are dureri deoarece "nu e ca noua sau in starea de dinainte de eveniment". Unde ar trebui sa fac o plangere penala contra doamnei de la IML care a semnat certificatul medico-legal pentru abuz in serviciu conform art 246 c.pen. si unde sa cer corectarea acelui certificat?
certificatul IML mentioneaza zile ingrijiri medicale si nu zilele pina la vindecarea completa. sunt notiuni diferite.
puteti contesta certificatul IML la Comisia Superioara
Multumesc pentru raspuns insa, o persoana nu primeste ingrijiri medicale pana cand este vindecata? luam cazul unei operatii pe cord deschis sa spunem. Persoana respectiva este operata in 4-10 ore si apoi sta sub observatie 2-3 zile pe urma acasa la recuperat... exemplul nu e poate real dar intelegeti ce vreau sa spun. Apoi dupa 2 saptamani vine iar la control. Inseamna ca in aceste 2 saptamani persoana a beneficiat doar de o zi de ingrijire medicala? Ca daca e asa eu nu am beneficiat nici macar de o zi. Da, vanataia s-a retras dar restul?
Aveti cumva un model de contestare la comisia superioara si sa-mi spuneti daca aceasta se afla la fiecare IML dintr-un oras?
Comisia Superioara Medico-Legala functioneaza pe linga Institutul National de Medicina Legala "Prof.Mina Minovici" Bucuresti, si constituie autoritatea stiintifica suprema in domeniul medicinei legale, care verifica, evalueaza, analizeaza si avizeaza din punct de vedere stiintific, la cererea organelor de drept, continutul si concluziile diverselor acte medico-legale.
asa cum am spus, certificatul IML se refera la altceva decit la zilele de vindecare. exista un rationament cu privire la instituirea acestor 2 notiuni diferite insa nu este locul sa va fac o expunere a acestora.
nu exista un model, personal intocmesc aceasta contestatie impreuna cu un expert parte care este si medic :) doar un specialist va poate spune ce este de criticat la un act medical, avocatii doar traduc juridic ceea ce le spune medicul ce ii asista.
Plangerea penala se face la parchet.
La plangerea penala anexati o copie dupa raportul specialistului.
In urma acceptarii plangerii penale, procurorul de caz va investiga dosarul, cerand probabil, inclusiv, o expertiza tehnica judiciara de profil medical.
Contestarea de catre dvs. a certificatului medico-legal la INML poate ajuta, grabind procedura penala.
Medicina legala
Nicu I.
Cum se poate contesta un raport medico-legal, avand in vedere faptul ca medicul legist desi avea in fata toate actele medicale, in care se preciza perioada de ... (vezi toată discuția)