avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema \"luare in spatiu / adresa domiciliat\"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema "luare in spatiu / adresa domiciliat"

Buna ziua,
Pun acest mesaj pentru cumnata mea.
A ajuns la un de impas, si nu stiu ce cai legale mai are in momentul de fata.
Ca sa expun problema.
Cumnata mea a locuit impreuna cu fostul ei prieten in apartamentul mamei acestuia o perioada de 11 ani, timp dupa care cei doi s-au despartit. In acest timp au contribuit amandoi la intretinerea si renovarea apartamentului Ei ii expira buletinul in ianuarie 2013, iar in buletin este trecuta adresa la care a locuit pana acum si la care locuieste si in prezent. Apartamentul nu este pe numele ei, in schimb o mare parte din lucrurile care se afla acolo sunt(frigider, aragaz, televizor, mobila, boiler, pana si faianta / gresie / parchet / chiar si geamurile sau izolatia exterioara). Fostul prieten vrea acum sa o dea afara din casa si vrea sa vanda apartamentul(a precizat ca va veni cu o procura / imputernicire semnata de mama sa care este proprietara) fara sa ii ofere nimic din aceasta contravaloare.
In ce conditii poate fi evacuata din casa(si in ce conditii poate vinde apartamentul), atat pana in momentul in care ii expira cartea de identitate cat si dupa acea perioada, si ce se intampla cu bunurile care sunt detinute legal, de cumnata mea.
Cel mai recent răspuns: tzeus , utilizator 17:34, 19 Iulie 2012
Din pacate cumnata dvs. nu are nici un drept de proprietate asupra apartamentului, deci prietenul ei, cu mandatul mamei , poate vinde fara probleme. in ceea ce priveste bunurile dobandite pe perioada concubinajului aici fiecare detine o cota de contributie si problema se pune cun si le partajeaza. faptul ca a stat acolo 11 ani si are adresa pe cartea de identitate acolo nu ii da nici un drept sa mai stea acolo fara o intelegere cu mama prietenului sau cu acesta. Cumnata poate vorbi cu mama prietenului sa convina asupra unei cote parti, ca si bani, ce trebuie sa plateasca mama pentru imbunatatiri, daca s-au adus. Daca nu se ajunge la o intelegere pe cale amiabila, cumnata se poate indrepta in instanta, cu o actiune in pretentii, asupra mamei, deoarece fiul nu are calitate de proprietar. Trebuie sa demonstreze ca acele imbunatatiri au fost facute cu banii ambilor fosti parteneri. Bunurile si le poate lua si duce in alta locatie. Dupa introducerea actiunii, poate solicita un certificat de grefa pe care il va depune la cartea funciara, vanzarea putand fi stopata pe periada litigiului.


Stiu ca nu are drept de proprietate asupra apartamentului, asta mi se pare normal. Dar nu mi se pare normal sa fii amenintat ca esti dat afara, pana la urma in ultimii 11 ani, au contribuit amandoi la respectiva casa. In ceea ce priveste bunurile are importanta actul de proprietate ? Dovada ca detine acele lucruri. Sau faptul ca a locuit acolo e de ajuns?
Se poate face evacuarea inaintea termenului de expirare a cartii de indentitate ?
Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2012
tzeus, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a deveni proprietar chiar daca cei doi proprietari actuali- mama si fostul ei sot nu sunt decedati diamantulalbastru diamantulalbastru Buna ziua, mama mea s-a recasatorit iar acum e divortata din nou, are 2 apartamente - unul din prima casatorie iar cel de-al doilea mostenit de la parintii ei, ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate leonidaelena74 leonidaelena74 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri privind urmatoarea situatie: am doi copii minori iar in prezent sunt in proces de divort.Casa unde am ... (vezi toată discuția)
Partaj HDanHD HDanHD buna ziua, in cazul in care mama si tata sunt impreuna de 25 de ani dar nu sunt casatoriti si acuma au de cand sa se desparta , ficare isi ia ce si\'a luat in ... (vezi toată discuția)