avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despartire \"amiabila\" si cu acordul partilor...din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despartire "amiabila" si cu acordul partilor...din parti..

Salutari,

As vrea sa va prezint o situatie si de asemenea sa va cer sfatul in speranta ca aceasta situatia va putea avea un deznodamant echitabil.

Am fost anuntat recent (saptamana trecuta), din senin, ca firma la care lucrez si pentru care lucrez de 1 an si ceva - nu isi mai permite sa imi plateasca salariul. Tin sa mentionez ca este vorba de o filiala locala a unei multinationale (mai mult sau mai putin) si ca toata firma consta in 2 oameni, eu si un coleg. Noi faceam mai tot ce era de facut, el avand mai multi "purici" in companie decat mine.

Astfel, mi-a fost indicat ca se doreste ca toata treaba sa se faca cu o strangere de mana si acordul partilor. Din anumite considerente, in care nu ma voi arunca acum din lipsa de timp (al vostru) - dar pot sa spun doar ca anumiti termeni ai intelegerii initiale nu au fost respectati si ca desi s-a spus ca se va face o evaluare obiectiva a ultimelor luni inainte de a se lua o decizie, aceasta nu a avut loc (ba chiar ultimele luni au fost cele mai bune de cand suntem pe piata romaneasca).

Nu am fost anuntat in scris sau ceva de genul asta, doar verbal urmand sa avem o discutie finala la sfarsitul saptamanii trecute.

Desi atunci cand am vb cu CEO-ul mi s-a spus ca totul e ok si ca nu va trebui sa vb cu avocata lor direct, sapt aceasta m-am trezit cu o vizita a duduii in care mi se spunea ca de acum inainte vom comunica doar asa pt ca la discutia anterioara cu CEOul am fost si citez "agresiv" (nimic mai fals, vorbind calm, zambind si terminand intrevederea cu CEOul cu o strangere de mana). Nu a fost deloc corecta situatia tinand cont de modul in care mi-am facut treaba pana in punctul ala si tinand cont si de ce vorbisem anterior.

In urma unei discutii informale ei doreau doar sa imi ofere salariul pe luna in curs + August si atat. Eu am propus salariul pe 3 luni in full (plus bonusurile care se dadeau pe sub mana in fiecare luna, tinand cont de timpul de care as avea nevoie sa imi gasesc un job decent) si o recomandare scrisa, fiind de asemenea de acord ca in spiritul acestui lucru (platirea bonusurilor) sa renunt la zilele de concediu ramase (cam 1 luna in total) si ultima saptamana de munca - pe care ma oferisem sa o fac pro bono in ideea unei intelegeri rapide.

Doar ce am fost sunat de avocata si mi s-a transmis ca nu vor sa imi dea recomandarea iar de bonusuri nici nu poate fi vorba, ei dorind doar sa imi dea 3 salarii (care binenteles ca nu sunt extraordinare).

Tot in discutia telefonica a atins si un punct mentionat in discutia anterioara de catre mine - anume faptul ca de cand lucrez eu acolo compania o duce mult mai bine dpdv financiar decat inainte iar activitatea mea poate fi probata ca fiind infinit mai profitabila decat ce era inainte.

Tin sa mentionez ca nu este nimic specificat in contractul de munca cu privire la performantele mele si asteptarile lor legate de ele..de asemenea nu exista o fisa a postului in clar iar firma are niste probleme mai speciale si secrete care mai mult ca sigur ca ar prefera sa nu iasa la iveala (ar lua amenzi foarte "grase" din toate partile).

Mi s-a transmis ca se asteapta un raspuns pana luni, daca doresc sa ajung la judecata, imi vor inainta concedierea pe care sa o contest iar daca ne intelegem se va face totul rapid.

Sunt aproape sigur ca daca ar fi sa ajungem in instanta, as castiga iar firma ar lua niste amenzi babane, poate chiar ar trebui sa fie inchisa. As dori sa stiu cum ar fi mai bine sa procedez; pe cat s-ar intinde procesul si daca as putea sa cer daune materiale+cheltuieli de judecata. Ar mai fi multe de spus, chestii relevante dar ma voi limita la atat pt moment - voi spune doar ca o perioada am fost bolnav si desi eram in medical teoretic, am ales sa muncesc de acasa pt a da dovada de angajament si fairplay (pe langa multe altele) iar acum sa se spuna lucrurile care se spun si sa fiu tratat asa vine ca o lovitura destul de dura pt mine.

As aprecia un raspuns cat mai rapid daca se poate. Va multumesc pt atentia acordata si pt eventualele reply-uri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:40, 20 Iulie 2012
Buna ziua,

Daca nu ajungeti a o intelegere amiabila in privinta salariilor astfel incat sa fiti de acord sa semnati o incetare de contract cu acordul partilor, nu sunteti obligati sa demisionati.
Angajatorul va trebui sa va concedieze, pentru desfiintarea postului (care trebuie sa aiba cauze reale si serioase) iar dvs puteti ataca decizia de concediere la Tribunalul unde aveti domiciliu in termen de 45 zile calendaristice.

Va sfatuiesc sa va consultati cu un avocat specialist in dreptul muncii - ii puteti oferi toate detaliile si va poate indruma/consilia corespuzator (eventual reprezenta ulterior).
Onorariul avocatului pe litigii de munca nu este foarte mare (in Brasov media este intre 500-1000 lei, depinde de speta) si poate fi recuperat ulterior in caz de castig. Litigiile pe dreptul muncii se judeca cu celeritate (max.10 zile intre termene) si sunteti scutit de taxa de timbru.

De asemeea, va recomand o lectura a Codului Muncii, republicat (cu accent pe capitolele ref. la Incetarea cu acordul partilor (art.55) Demisie (art.81) , Concediere (art.58-77, in speta art. 65, 75-77), Controlul si sanctionarea concedierilor nelegale (art 78-80) , Jurisdictia munncii (art. 266-275). [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2012
crimson, utilizator
Multumesc frumos pentru sfaturi si in mod special pentru directionarea catre articolele de lege pertinente.

O sa incerc sa intru in contact cu un avocat pe dreptul muncii maine insa timpul este extrem de limitat si nu stiu ce grad de succes voi avea astfel incat daca exista niste avocati pledanti pe dreptul muncii pe aici care ar putea sa imi spuna ce sanse as avea in mod real de castig, m-ar ajuta foarte mult in analizarea situatiei de facto si ajungerea la o rezolutie cat mai rapida..repet - cred ca as avea sanse foarte mari sa castig, nu numai despagubiri materiale+cheltuielile de judecata dar in mod cert niste amenzi usturatoare aplicate lor ca si companie..fara un sfat de la cineva care face asta efectiv in fiecare zi, raman totusi intr-un con de umbra..
Instanta nu poate amenda angajatorul pentru nerespectarea legislatiei muncii , ci ITM-ul sau Inspectia Muncii ... in acest sens, puteti depune o sesizare la aceste institutii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere pe motiv de mutare locuri de munca in tara cu costuri ... snipe1975 snipe1975 Concediere pe motiv de mutare locuri de munca in tara cu costuri mai reduse. In realitate angajatul a fost ales in mod intentionat, alti angajati neconcediati ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara - incalcarea codului muncii VatafuF VatafuF Salut. Zilele trecute am incalcat Regulamentul Intern (fara intentie) al companiei unde lucrez, fapt ce a dus la intocmirea unui referat pentru cercetare ... (vezi toată discuția)
Comunicarea deciziei de concediere donigao donigao Buna ziua, Am concediat un salariat si i-am trimis trimis decizia de concediere prin posta cu confirmare de primire. Probabil ca acesta banuieste ce este in ... (vezi toată discuția)