avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... redobandire permis auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

redobandire permis auto

Sotul meu are permisul anulat,deoarece in urma unei verificari a unui echipaj de la politia circulatie,dupa ce a suflat in etilotest si a avut o alcolemie de 0,42 a refuzat recoltarea probelor biologice de sange,a fost judecat iar acum vrea sa redobandeasca permisul ,caci aceasta este meseria lui.A fost sa vada ce trebuie facut,la o scoala de soferi,si i s-a spus ca trebuie sa faca scoala( ore practice si teoretice) pt fiecare categorie in parte.Am cautat pe internet caci pt redobandire numai scolarizarea se ridica la aprox. 8500lei,plus dosarele care se intocmesc pt fiecare grad in parte,si am gasit pe acest forum,, Pentru a obtine un nou permis de conducere, persoana care a posedat permis de conducere, dar care a fost anulat, nu mai trebuie sa urmeze cursurile de pregatire teoretica si practica desfasurate într-o scoala de conducatori auto autorizata", a declarat, pentru AvocatNet.ro, Alina Dragomir, comisar sef in cadrul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.,,Azi a fost la Galati la acest serviciu si a intrebat cum se poate redobandi permisul,iar raspunsul a fost ca trebuie sa faca scoala pt fiecare categorie in parte si binenteles si cate un dosar aferent categoriei.
Care este adevarul?

Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:57, 17 Martie 2015
doina_dana a scris:

instructorii spun ca daca nu face scoala nu are cu ce masina ,autobuz,camion,etc. sa de-a examenul de conducere,iar la ghiseul de permise din cadrul politiei i s-a spus ca trebuie sa faca iar scoala,ca asa scrie la lege. Eu nu mai inteleg nimic! Stiu ca ,,unde-i lege nu-i tocmeala,,, dar una e legea si alta se face......


pentru sustinerea examenului nu este prevazut in nicio lege ca vehiculul cu care se sustine examenul sa fie proprietatea unei scoli de soferi.
camioanele sau autobuzele se pot inchiria de la orice autobaza sau chiar de la orice scoala de soferi contra unei sume.
instructorii auto nu vor spune niciodata acest lucru, vor afirma ca este nevoie de reluarea scolii.
pentru a fi convinsi daca trebuie sau nu trebuie reluata scoala faceti o adresa la politia rutiera in care solicitati conditiile de redobandire a permisului de conducere dupa anularea acestuia cu mentionarea faptului sa precizeze daca este obligatorie relaurea scolii de soferi ca pentru o persoana care nu a mai avut permis de conducere.

atestatul este necesar pentru transport marfa si persoane. inseamna ca avea un loc de munca unde necesita doar categ. B.

Ordinul 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere

Art. 6. -
(1) La data programarii, respectiv la data sustinerii probelor de examen, candidatii trebuie sa indeplineasca, potrivit legii, conditiile de varsta, sa fie apti din punct de vedere medical, sa faca dovada pregatirii teoretice si practice prin cursuri organizate in conditiile legii si sa nu se afle in una dintre situatiile prevazute la art. 24 alin. (6) din ordonanta de urgenta.
(3) Situatia medicala a candidatilor al caror aviz medical initial, inscris pe fisa de scolarizare prevazuta la alin. (2) lit. b), a expirat se dovedeste prin prezentarea fisei medicale-tip in original.

chiar daca la alin. (1) se poate intelege ca ar fi vorba despre toti candidatii, alin. (2) mentioneaza ce documente trebuie sa contina dosarul de examinare iar la alin. (6) documentele pentru candidatii care au avut permisul suspendat.

asa cum am spus in postarea anterioara "Daca pentru persoanele care vor sa isi redobandeasca permisul de conducere anulat acestuia din cauza unei hotarari judecatoresti ar fi fost obligatorie urmarea inca o data a scolii de soferi (cursuri de pregatire teoretica si practica), legiuitorul nu ar mai fi prevazut un aliniat separat la art. 6 privind aceasta categorie de candidati, adica alin. (6) nu isi avea rostul".

In plus, daca alin. (1) s-ar aplica si conducatorilor auto de la alin. (6), se poate observa ca la alin. (3) se prevede ca "Situatia medicala a candidatilor al caror aviz medical initial, inscris pe fisa de scolarizare prevazuta la alin. (2) lit. b), a expirat se dovedeste prin prezentarea fisei medicale-tip in original".

Dacacandidatii aflati in una dintre situatiile prevazute la art. 116 alin. (1)ar avea expirat avizul medical initial inscris pe fisa de scolarizare nu ar mai fi fost prevazuta fisa medicala-tip ca si document suplimentar la dosar conform art. 6, alin. (6), lit. a).

In concluzie, daca un conducator auto care a avut permisul de conducere anulat ar fi obligat sa faca scoala de soferi ca si un alt candidat care nu a mai detinut un permis de conducere, art. 6 din Ord. 268/2010 ar fi trebuit sa nu aiba alin. (6) iar pct. b) de la acest aliniat sa fie in cuprinsul alin. (2).

PS: cu toate ca am impresia ca lit. j) de la alin (2) este acelasi lucru cu lit. b) de la alin. (6)

(2)-lit. j) documente care sa faca dovada ca se afla in una dintre situatiile prevazute de art. 116 alin. (1) din ordonanta de urgenta - numai pentru persoanele aflate in unul dintre cazurile prevazute la art. 24 alin. (6) din acelasi act normativ.
Buna seara,
In urma sfaturilor dvs. am facut o cerere catre Serviciul politiei rutiere,in care am intrebat ca vreau sa stiu daca trebuie sau nu sa faca iar scoala de soferi ptr. fiecare grad in parte,iar raspunsul este evaziv,spune doar ce acte trebuie ptr. intocmirea dosarului,iar ptr. alte relatii
sa se adreseze la ghiseul Serviciului public comunitar permise auto.Deci am ajuns de unde am plecat....
Ce mai trebuie sa fac?
Multumesc!
in binecunoscutul stil al autoritatilor romane raspunsul transmis este incomplet sau nu raspunde solicitarii cetateanului. trebuie neaparat sa te mai trimita si prin alte parti.

nu va ramane decat sa va adresati Serviciului public comunitar permise auto asa cum ati fost indrumata cu toate ca sunt sigur ca raspunsul il puteati primi si din partea Serv. politiei rutiere.

parerea mea este ca nu mai trebuie facuta scoala si am argumentat in postarea din 21 iulie ora 11:26.

ar fi binevenita si parerea unui specialist, avocat, jurist, expert, privitor la aceasta cauza, redobandire cu sau fara scoala.
eventual chiar si parerea unei persoane care si-a redobandit permisul dupa ce i-a fost anulat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
cyan, moderator


Am gasit acest raspuns pe forum ,dar cu toat ca l-am scos la imprimata si l-a prezentat sotul meu la acel birou pt permise,a fost ,,trimis,, sa mearga sa rezolve problema cu cea care a scris articolul. Nu cred ca acea dna comisar nu stia ce vorbeste cand a afirmat ceea ce s-a scris,eu cred mai egraba ca este ori necunoasterea legii sau o intelegere,ca multe altele ce se fac in scumpa noastra patrie, ca cei de la scolile de soferi sa iasa in beneficiu,nu stiu,zic,o idee....



,,Anularea permisului auto reprezinta una dintre cele mai drastice pedepse pentru soferii care incalca regulile de circulatie. Totusi, anularea nu este permanenta, conducatorul auto avand dreptul sa isi redobandeasca permisul de conducere. Aflati astazi cum trebuie procedat pentru a obtine din nou dreptul de a conduce.

Autor Roxana Neagu



Infractiunile pentru care se anuleaza permisul auto sunt prevazute in Codul Rutier la art. 114.

Spre exemplu, anularea permisului de conducere se dispune daca titularul a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a incalcarii regulilor de circulatie.

De asemenea, permisul de conducere este anulat daca a fost obtinut cu incalcarea normelor legale sau daca a fost obtinut in perioada in care titularul era cercetat sau judecat intr-un proces penal pentru savarsirea unei infractiuni de ordin rutier.

Anularea permisului auto este dispusa si in cazul in care un sofer pune in circulatie sau conduce un autoturism neinmatriculat ori cu un numar de inmatriculare fals.

Art. 114 mai stabileste ca unui conducator auto ii poate fi anulat permisul de conducere si daca paraseste locul unui accident de circulatie in urma caruia a rezultat uciderea sau ranirea unei persoane. Aceeasi sanctiune intervine si daca soferul implicat intr-un accident soldat cu victime modifica sau sterge urmele accidentului.

AvocatNet.ro a scris AICI despre situatiile in care permisul auto poate fi anulat.

Cum redobandesti dreptul de a conduce

Dupa anularea permisului auto, pentru a mai putea conduce pe drumurile publice, trebuie sa obtineti un nou carnet de sofer.

Este important de retinut ca, spre deosebire de cei care isi iau pentru prima data permis, soferii care au avut permisul anulat nu mai trebuie sa urmeze din nou cursurile unei scoli de soferi.

"Pentru a obtine un nou permis de conducere, persoana care a posedat permis de conducere, dar care a fost anulat, nu mai trebuie sa urmeze cursurile de pregatire teoretica si practica desfasurate într-o scoala de conducatori auto autorizata", a declarat, pentru AvocatNet.ro, Alina Dragomir, comisar sef in cadrul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Pentru a va putea prezenta la examenul pentru obtinerea permisului auto, trebuie sa depuneti, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inamtriculare a Vehiculelor din judetul in care aveti domiciliul, resedinta sau rezidenta, un dosar care va contine:

cererea-tip, semnata de solicitant;
fisa de scolarizare, completata numai pe fata imprimatului cu datele personale ale solicitantului si semnata de catre acesta;
fisa medicala-tip cu avizul medicului ,,Apt pentru conducerea vehiculelor" din categoria sau subcategoria pentru care se solicita examinarea;
certificatul de cazier judiciar;
copia hotararii judecatoresti de condamnare sau de revocare a pedepsei complementare a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta de Codul penal, dupa caz, ramasa definitiva;
copia actului de identitate;
chitantele de plata a taxelor aferente obtinerii permisului de conducere.

Apoi veti sustine proba teoretica si proba practica, la acelasi serviciu public comunitar la care ati depus dosarul, in zile diferite, pe baza unei programari,,.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
procedati conform indrumarii primite, adresati-va printr-o adresa Serviciului public comunitar permise auto si veti primi un raspuns scris.

pana la primirea unui raspuns oficial faceti dosarul si incercati sa depuneti la SRPCIV documentele pentru dobandirea unui nou permis:

- cererea-tip, semnata de solicitant;
- fisa de scolarizare, completata numai pe fata imprimatului cu datele personale ale solicitantului si semnata de catre acesta;
- fisa medicala-tip cu avizul medicului ,,Apt pentru conducerea vehiculelor" din categoria sau subcategoria pentru care se solicita examinarea;
- certificatul de cazier judiciar;
- copia hotararii judecatoresti de condamnare sau de revocare a pedepsei complementare a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta de Codul penal, dupa caz, ramasa definitiva;
- copia actului de identitate;
- chitantele de plata a taxelor aferente obtinerii permisului de conducere.

la care adaugati si adresa politiei prin care ati fost instiintati despre anularea permisului de conducere

daca nu le vor primi sunt OBLIGATI sa motiveze refuzul, ce docuemente mai trebuie sau daca trebuie facuta scoala.

Atunci le solicitati TEMEIUL LEGAL privind urmarea scolii de soferi de catre cei care au avut permisul anulat.

Retineti ca intr-o postare anterioara am justificat ca urmarea scolii este obligatorie pentru cei care nu au urmat NICIODATA o scoala de soferi, nu si pentru cei care au urmat-o, au obtinut permisul dar a fost anulat din diverse motive.

Nu va mai duceti cu pareri imprimate de pe forumuri ptr ca veti primi acelasi raspuns din partea functionarului public.
Memorati parerile de pe forum, incercati sa le intelegeti sensul si apoi incercati sa le sustineti in fata organului. Puteti avea o hartie scoasa la imprimanta din care sa va inspirati cand discutati cu ei. totul trebuie discutat pe articole din legislatie.

Cand veti solicita temeiul legal vor trebui sa va indice articolul din lege/ordonanta unde se prevede lucrul respectiv.

Alte discuții în legătură

Drept inscriere examen auto JosefC JosefC Buna ziua.Am si eu cateva intrebari.Din cate am aflat de pe acest forum, dupa 1 an de la data pronuntarii sentintei civile, am dreptul sa dau din nou de ... (vezi toată discuția)
Permis auto anulat! laur2310 laur2310 BUNA SEARA IN DATA DE 19 SEPTEMBRIE 2012 SE FACE UN AN DE CAND AM PRIMIT O CONDAMNARE CU SUSPENDARE(2 ANI SI 2 LUNI). SPECIFIC,CA PERMISUL DE CONDUCERE A ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa redobandesc permisul auto? fany74 fany74 Am fost judecat pentru conducere sub influenta alcolului,mi sa dat sentinta si dra avocat mia spus ca pot da din nou la scoala de soferi peste 1 an de la ... (vezi toată discuția)