In toamna lui 2007 am semnat un antecontract pentru achizitionarea unui apartament de 2 camere, intr-un bloc nou, in Sibiu. In antecontract scrie ca vanzatorul trebuia sa ne vanda apartamentul pana la data de 15 iunie 2008, la gri, iar daca nu respecta data respectiva se percepe o penalizare de 1% din avansul dat (pret apartament: 53.000 euro, avans dat: 16.000 euro) pe luna de intarziere; mai este mentionat si faptul ca daca nu ne vinde apartamentul pana la data de 15 decembrie 2008 noi (promitenti cumparatori), ii putem solicita dublul avansului inapoi, renuntand astfel la apartament.
Am doua intrebari catre dumneavoastra:
1. Cum trebuie procedat pentru obtinerea dublului avansului inapoi (in caz ca nu se rezolva pe cale amiabila) si cam cat ar dura (estimativ)?
2. In antecontract scrie ca pretul apartamentului este de 53.000 euro ( dar nu scrie daca e cu sau fara TVA) - noi putem sa cerem ca pretul sa fie recalculat conform cotei de TVA 5%, in conditiile in care apartamentul rescpecta conditiile impuse pentru cota redusa la TVA?
Speta poate suscita numeroase discutii, instantele nefiind unitare in materie.
Totusi, solutia legala este aceea ca NU PUTETI solicita dublul avansului. Prevederile OG 9/2000 interzic aplicarea in materie civila a unor dobanzi penalizatoare care sa depaseasca cu mai mult de 50% dobanda de referinta a Bancii Nationale. Prin urmare, o dobanda de 1% pe zi reprezinta o valoare de 365% pe an, iar dublul avansului ar reprezenta si el o dobanda de 100% anual. Aceste prevederi contractuale, chiar daca au reprezentat vointa partilor la data semnarii contractului, sunt nule de drept si, prin urmare, nu pot fi impuse nici prin hotarare judecatoreasca.
Aceasta concluzie este sustinuta si de Decizia XI din 24.10.2005 a Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, decizie obligatorie pentru toate instantele din tara.
In concluzie nu veti putea solicita decat suma platita cu titlu de avans, suma la care eventual sa aplicati dobanda de referinta a Bancii Nationale pentru intervalul scurs de la data platii avansului pana la data restituirii acestuia. #-o
Nu cred că în materia clauzei de arvună din antecontractul de mai sus sunt aplicabile normele care guvernează penalităţile în cazul unor datorii băneşti, de natura celor reglementate de OG 9/2000 şi asupra cărora s-a pronunţat ICCJ în Decizia amintită.
Plata dublului sumei achitate cu titlu de arvună (sau pierderea acestei sume, după caz) nu sancţionează întîrzierea în restituirea unor sume de bani (la care se referă OG.9/2000 si Decizia ICCJ), ci neîndeplinirea obligaţiilor contractuale care constau în construirea bunului obiect al antecontractului şi încheierea contractului privind vînzarea-cumpărarea bunului contractat.
PS Revin cu o completare. Obligaţia asumată printr-un antecontract de vînzare-cumpărare nu este de a da, ci de a face. Un alt motiv pentru a nu fi supusă nici ordonanţei, nici Deciziei amintite.
Plata dublei arvune
paul_2008
Buna-ziua,
In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)