avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... orele suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

orele suplimentare

Buna ziua. Am incheiat un contract de munca cu perioada nedeterminata cu o societate. In contract este specificat timp de lucru 8 ore/zi, 40 ore/saptamana. Programul meu este de 8 ore pe zi de luni pana vineri inclusiv, iar sambata de 5 ore. Va rog sa-mi spuneti daca aceste 5 ore sunt considerate ore suplimentare si trebuie platite si daca ele se efectuiaza sambata ar trebui platite dublu. Daca asa este se poate da firma in judecata pt recuperarea banilor fiindca patronul nu doreste acest lucru ? Si daca da, pt. toata perioada scursa de la inceputul contractului , de 4 ani ? De asemenea, zilele libere nationale daca suntem obligati sa le lucram, se platesc dublu ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 12:33, 21 Iulie 2012
Faptul ca dvs lucrati in ziua de sambata,nu se incadreaza la ore suplimentare, ci la lucrul in zilele de sambata si duminica, adica la nerespectarea repausului saptamanal.

Art. 137. [repausul saptamanal]C.Mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2)


Inteleg ca dvs nu beneficiati de acel rapaus saptamanal de 2 zile consecutive, intrucat lucrati in fiecare sambata..In aceste conditii nu lucrati 40 ore/saptamana ci 45, dar nu depasiti limita maxima legala a timpului de munca conform Art. 114. [durata maxima a timpului de munca]C.Mun
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare
.

Zilele lucrate sambata se platesc dublu in conditiile art 137(5) C.Mun, mai sus mentionat.Puteti face o sesizare la ITM pentru faptul ca nu vi se respecta repausul saptamanal , deasemenea puteti aminti si de faptul ca lucrati in zilele de sarbatoare legala fara a primi o compensatie in schimb.

Art. 139. [enumerarea sărbătorilor legale în care nu se lucrează]
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Art. 141. [continuitatea activitatii in cazuri speciale]
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
[ 0 adnotări ]
Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sarbatoare]
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.


Banii pentru plata zilelor lucrate in week-end si in zilele de sarbatoare legala pot fi recuperati in instanta , in urma unui proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii loscarlos loscarlos Intr-un an calendaristic sunt mai multe zile declarate sarbatori legale. In mod normal aceste zile ar trebui sa fie libere, dar din pacate unii sunt nevoiti sa ... (vezi toată discuția)
Compensarea muncii efectuate in afara programului saptamanal si in sarbatori legale IBH IBH Un angajat cu norma intreaga si program normal de lucru, respectiv 5 zile pe saptamana, exclusiv sambata si duminica, este solicitat in afara programului ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare mihaela david mihaela david cum se platesc orele suplimentare care sunt efectuate sambata sau duminica si in sarbatorile legale? cu 100% sau cu 200% (vezi toată discuția)