Buna ziua
Cazul este urmatorul:
In luna August 2008 doi frati semneaza fiecare cate un antecontract de vanzare-cumparare pentru teren si imobil construit (din antecontract reiese ca imobilul era construit la data semnarii lui desi inca nu se eliberase o autorizatie de constructie iar descrierea imobilului este cat se poate de vaga - 85mp, BCA, nefinistata-) si achita fiecare un avans de 25.000 EUR. Prin antecontract partile hotarasc definitivarea contractului de vanzare-cumparare la 30.11.2008, data la care cumparatorii se obliga sa achite restul de bani iar vanzatorii sa predea cele doua case semifinisate si actele aferente (dezmembrare, autorizatie de construire, proces verbal de receptie al lucrarii, cadastru, intabulare, rol fiscal, etc.). La data stabilita vanzarorii cheama cumparatorii la notariat si "de comun acord" hotarasc prelungirea termenului de semnare a contractului la 28.02.2009. Vanzatorii isi motiveaza initial hotararea ca un "ajutor" acordat cumparatorilor deoarece pana la acea data nu reusisera sa obtina un credit imobiliar. Dupa semnarea hotararii de prelungire spun si ei ca de fapt nu au actele iar notarul specifica cumparatorilor ca asta nu era vina vanzatorilor, ca de vina este primaria localitatii respective.
Pe data de 07.01.2009 vanzatorii aduc cumparatorilor actul de dezmembrare al propietatii, o autorizatie de construire datata 05.01.2009 si un proces verbal de receptie al lucrarii datat 07.01.2009 (la doua zile dupa autorizatie!!). Avand in vedere ca planul ambelor case era identic iar in fapt una dintre case este cu 60cm mai inalta decat cealalta (lucru vizibil cu ochil liber) cumparatorii au serioase rezerve in a perfecta in continuare vanzarea. In plus, vanzatorii solicita ca numai una dintre case sa se vanda asa cum a fost stabilit, pentru cealalta ei dorind sa faca o donatie (tatalui unuia dintre ei) ca apoi donatarul sa vanda casa celui de-al doilea cumparator...
Prima mea intrebare este daca, avand in vedere neregulile prezentate mai sus, cumparatorii pot cere rezilierea antecontractului fara a fi considerata vina lor (adica sa-si poata recupera avansul dat)?
A doua intrebare este, daca vanzarea se va efectua si intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat vor aparea probleme vis-a-vis de corectitudinea actelor, cine va fi raspunzator pentru toate repercursiunile care s-ar putea ivi si cine va plati pentru ele?
Va multumesc
Contractul a fost incheiat cu un promitent vanzator. Din antecontract reiese ca acea contructie exista in momentul semnarii antecontractului. Nu exista nici o referiere privitor la o viitoare constructie. De asemenea nu exista nici o referire la un plan al imobilului, la materialele utilizate, numar de camere, instalatii cu care sa fie prevazut, racordare la utilitati, etc. nimic din ceea ce face obiectul unui dosar pentru ridicarea unei constructii.
Citez din contract: "... imobilul situat in... compus din 200mp teren intravilan si casa de locuit din BCA, cu regim de inaltime P+1, cu suprafata construita la sol de 78mp, semifinisata (nezugravia, fara gresie, faianta, parchet, obiecte sanitare), imobilul avand urmatoarele vecinatati...." Este singura descriere a constructiei care apare in act.
Cumparatorii, cand au semnat antecontractul au vazut una dintre case gata (li s-a spus ca mai trebuiesc doar facute racordarile la utilitati) si cealalta in curs de ridicare; nu au intrebat nimic de acte, nu li s-a aratat nici un plan si nu au cerut nici o modificare.... Abia acum au aflat ca acele case au fost ridicate fara Autorizatie de constructie (aceasta obtinandu-se ulterior "cu bani grei" dupa cum li s-a adus la cunostinta), in final casele difera, nu numai ca inaltime ci si in mai multe privinte (compartimentare, dimensiunea si culoarea usilor si ferestrelor, etc), nu este realizata decat instalatia electrica si cea sanitara (adica doar cablurile si tevile din pereti, fara intrerupatoare, baterii sau alte chestii "marunte"), nu s-a facut racordarea la nici o retea de utilitati...
Mentionez ca promitentii cumparatori deja au vandut fiecare cate un apartament (inca din luna septembrie) si mai au nevoie de o suma destul de mica pentru a-si acoperi diferenta de pret, suma care poate fi obtinuta destul de usor printr-un credit chiar si in conditiile actuale... isi doresc casele respective dar nu pentru a trage ponoase sau a investi in ele pentru lucruri care deja ar fi trebuit sa fie.
La data antecontractului casele trebuiau sa fie identice (adica facute dupa acelasi plan). Fiecare dintre cumparatori a semnat cate un antecontract diferit doar in privinta datelor personale. Proiectul caselor nu l-a vazut nimeni pana acum; doar autorizatia de constructie (una pentru 2 imobile avand acelasi plan). Casele, asa cum am specificat, sunt doar asemanatoare (desi ar fi trebuit sa fie identice).
Va multumesc pentru raspunsuri.