avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retragere oferta de angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retragere oferta de angajare

Buna ziua si Un an nou fericit!

Angajatorul doreste sa retraga o ofera de angajare pentru care inca nu a fost incheiat cim.
Credeti ca aceasta retragere angajaeaza consecinte juridice?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:02, 12 Ianuarie 2009
Din nefericire nu stiu sa existe vreo lege care sa protejeze posibilii angajati in aceasta situatie.

Multumesc Nikol.Ilea pentru raspuns.

Nici eu, desi am tot cautat macar doctrina in sensul asta (nimic).
Sincer, daca ar fi pielea mea in joc, m-as gandi la raspundere civila, in cel mai rau caz.
Ce parere aveti?
Ar fi un lucru bun daca persoanele in cest caz ar putea fi protejate de vreo lege.
Depinde ce înţelegeţi concret prin ofertă.

Dacă e vorba despre un simplu anunţ de angajare, retragerea lui e simplă şi nu va conduce la consecinţe juridice. Dacă e vorba despre o situaţie în care deja a fost selectată pentru angajare şi anunţată o persoană, revocarea ofertei o poate prejudicia serios - pregătindu-se pentru noua ofertă de muncă, acea persoană îşi poate termina contractul de muncă anterior, numai pentru ca mai apoi să constate că nu mai are nici un loc de muncă pentru că noul (potenţial) angajator s-a răzgândit.

O bună practică ar fi ca pe viitor să notificaţi persoanele selectate şi să le acordaţi un termen pentru a-şi manifesta acceptarea ofertei. Până la expirarea termenului nu puteţi revoca oferta.

Din nefericire, remediul este tragerea la răspundere civilă a angajatorului pentru prejudiciul cauzat prin revocarea intempestivă a ofertei de a contracta. Evident, acesta se poate întoarce împotriva persoanei care a cauzat paguba, prin exercitarea defectuoasă a obligaţiilor de serviciu.

Revocarea ofertei este tratată doctrinar la drept civil, în cadrul teoriei generale a obligaţiilor (pentru întărirea acestor puncte de vedere v. şi articolul 926 din proiectul noului cod civil).
Multumesc mult, a_k!

Este una dintre cele mai neplacute situatii pe care le-am intalnit...
In speta concreta de care m-am lovit este vorba de oferta acceptata de persoana selctatata (este fix ca la carte pentru a indeplini conditiile raspunderii civile :(.).

1. Multumesc pentru indrumarea catre "obligatii". Momentan nu am un tratat la dispozitie, si nici nu imi aduc aminte sa fie definita notiunea de "retragere intempestiva". Inca mai trag (slaba rau!) "nadejde" ca motivele pentru care angajatorul in cauza doreste retragerea il pot plasa in afara retragerii intempestive.

2. Din pacate, in cazul de fata, raspunderea in limita maxima a prejudiciului cauzat este convenabila fata de incheierea cim :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul de a fi angajat dupa ce l-a interviu s-a promis angajarea mircea.stoica mircea.stoica O persona participa la un interviu de angajare in urma caruia este admis urmand sa fie angajat la respectiva firma. Persoana fiind angajata in acea perioada, ... (vezi toată discuția)
Retragere oferta angajare Gabitzu01 Gabitzu01 Buna ziua, va rog sa-mi dati si mie un sfat despre ce as putea face in situatia in care un angajator si-a retras oferta de angajare. Concret, am participat ... (vezi toată discuția)
Dupa primirea si acceptarea unei alte oferte de job, mi-am dat dat demisia de la locul de munca iar noul post a fost restructurat; am ramas astfel fara job. cristinaaaa10 cristinaaaa10 Buna ziua, Am dat cateva interviuri la o alta firma decat cea la care lucrez acum si am fost anuntat ca am obtinut jobul. Dupa primirea ofertei scrise am ... (vezi toată discuția)