avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... promisiune angajare anulata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

promisiune angajare anulata

Buna ziua,

am avut o promisiune de angajare pe care ulterior, din cauza unor probleme financiare descoperite dupa transmiterea ofertei catre viitorul angajat, am anulat-o.

I-am transmis persoanei respective problema, oferindu-i o plata compensatorie. Acesta a refuzut suma propusa spunand ca doreste cel putin 3 salarii compensatorii.
Si ca ne vedem in instanta.

Ce pot face in cazul asta?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:20, 24 Iunie 2009
Faptul ca s-a trimis o oferta scrisa este foarte bine si denota seriozitate din partea angajatorului, dar oferta nu este un contract semnat.
Daca instiintarea a fost facuta in timp util, adica inainte ca persoana sa isi ceara incetarea contractului de munca, nu este nici o problema. Oare era mai bine sa il angajati si dupa 2 saptamani sa ii spuneti ca i se restructureaza postul?
Daca era semnat un precontract era alta poveste. Nu cred ca ar trebui sa va faceti atat de multe griji.
Nu este de dorit sa se intample nimanui acest lucru, sa isi puna speranta intr-un job mai bun si apoi sa afle ca totul s-a terminat, dar trebuie apreciat bunul simt de a fi anuntat si disponibilitatea de a oferi despagubiri chiar daca legea nu prevede asa ceva.
Doar contractul de munca naste drepturi si obligatii partilor, chiar si asa in perioada de proba se poate inceta contractul unilateral, cu o simpla notificare in scris.

Parerea mea ca o simpla oferta nu obliga partile in vreun fel. Putea sa fie invers, viitorul angajat sa gaseasca o alta ofeta care ii convine mai mult si atunci ce era de facut dupa logica lui..sa-l actionati in judecata?

Nici eu nu mi-as face probleme daca e vorba doar de o oferta scrisa.
Raspuns.
1.Situatia in care s-a incheiat contractul individual de munca si s-a inregistrat la I.T.M. Se procedeaza ca la restructurare individuala.(vezi Codul Muncii si Contractul Colectiv de Munca)
2.Situatia in care nu s-a incheiat contractul individual de munca,sunt pe o promisiune de munca (atentie anuntata in ziar,deci public) care din cauza unei situatii fortuite (caz fortuit, forta majora) nu se mai realizeaza, mai mult de o plata compensatorie nu primeste (atentie sa aveti dovada cu inscrisuri ca ati incercat sa-i faceti aceasta plata). si ea reprezinta perioada de proba care este obligatorie ca 3 salarii le primesti mata cand ai contractul individual de munca incheiat definitiv ca la proba s-ar putea sa nu treci clasa.
3. Situatia in care nu s-a incheiat contractul individual de munca, sunt pe o promisiune de munca (atentie comunicata confidential), nu mai primeste nimic.
Mai exact, promisiunea de angajare ca sa produca efecte (plata unei compensatii) trebuie sa intruneasca aceleasi conditii ca orice oferta, sa fie publica, sa fie facuta de cine are acest drept direct si de asemenea sa fie supusa unei selectii (examen sau concurs pentru ocuparea postului in dreptul muncii), sa promoveze perioada de proba, pe care poti sa o treci sau nu. Intrebare: Persoana de unde stie ca intra sigur la concurs, (sau examen).sau trece cu brio peste perioada de proba.? Francis Bacon spunea "Cine porneste de la certitudini sfarseste prin a se indoi" De ce credeti ca se da perioada de proba ?
Inocentia
Oferta reprezinta de fapt obligatia de informare asupra conditiilor contractuale reglemenatat in art 17 Codul muncii.
referitor la aceasta se mai precizeza doar:
Art. 19. - În situaţia în care angajatorul nu îşi execută obligaţia de informare prevăzută la art. 17 şi 18, persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, are dreptul să sesizeze, în termen de 30 de zile de la data neîndeplinirii acestei obligaţii, instanţa judecătorească competentă şi să solicite despăgubiri corespunzătoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare a neexecutării de către angajator a obligaţiei de informare

In codul muncii nu este prevazuta nicio sanctiune in aczul neincheierii ulterioare a contractului de munca.

Cred ac este insa posibil sa se obtina despagubiri daca se trateaza oferta ca un preconract civil, pentru ca inainte de incheierea unui contract de munca inca nu s-a initiat raportul de munca.
daca persoana care a primit oferta a facut demersul de incetare a activitatii la angajatorul precedent, mi se pare firesc sa obtina niste despagubiri pentru ca i s-a creat un prejudiciu.

Ce s-ar putea face, probabil o incercare de mediere a conflictului.

Am avut si eu o astfel de situatie odata si sincer nu mia-s mai dori vreodata, 'norocul ' sa zic a fost ca persoana respectiva a beneficiat de bunavointa din partea societatii de la care plecase si si-a reluat acolo activitatea dupa ce isi daduse deja demisia in baza ofertei nostre.
Multumesc pentru raspunsuri.

Persoana nu a incheiat contract, oferta a fost transmisa pe mail fara semnatura si fara stampila.
Restul a fost doar telefonic.
Doar amenintarea a fost pe mail.

Multumesc

Alte discuții în legătură

Retragere oferta de angajare smeagull smeagull Buna ziua si Un an nou fericit! Angajatorul doreste sa retraga o ofera de angajare pentru care inca nu a fost incheiat cim. Credeti ca aceasta retragere ... (vezi toată discuția)
Oferta angajare Eleonora1982 Eleonora1982 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns avizat la speta de mai jos: In cadrul unui proces de recrutare, persoana a primit si semnat ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a fi angajat dupa ce l-a interviu s-a promis angajarea mircea.stoica mircea.stoica O persona participa la un interviu de angajare in urma caruia este admis urmand sa fie angajat la respectiva firma. Persoana fiind angajata in acea perioada, ... (vezi toată discuția)