Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns avizat la speta de mai jos:
In cadrul unui proces de recrutare, persoana a primit si semnat (acceptat) o oferta de la un anumit angajator (se mentiona si inceperea activitatii la data x). Inainte de semnarea contractului de munca, respectiva persoana a primit o alta oferta, care o motiveaza mai mult din punct de vedere profesional.
Care sunt riscurile din punct de vedere al Codului muncii/codul civil la care se expune persoana daca declina prima oferta?
Exista un singur risc: in urma unui proces civil (nu litigiu de munca), angajatorul refuzat ar putea obtine de la candidat unele despagubiri pentru "retragerea intempestiva a ofertei de a contracta".
Nu am vazut inca nici un astfel de caz in instantele din Romania.
Pentru ca sa castige, angajatorul ar trebui sa dovedeasca exact pagubele pe care le-a suferit prin neangajarea candidatului (si va obtine daune numai pentru acele pagube).
Asta pe langa taxe de timbru si timp / efort investit in litigii.
Sa fie eu candidatul in cauza, nu mi-as face mari griji despre acest risc.
Iar daca as avea emotii mari ca firma este razbunatoare si/sau pot sa pierd sume importante in acest litigiu pentru retragerea ofertei, atunci as semna totusi contractul de munca (adica nu mi-as mai retrage oferta), si l-as inceta in prima zi de lucru printr-o notificare, ca fiind in perioada de proba (desigur, as verifica atent sa fie trecuta perioada de proba in contract).
Angajata fara acte
anabv
Buna.
Lucram la o firma si am aplicat pe un site la alte 2 joburi.
M-au acceptat amandoua. Mi-am dat demisia de la primul loc de munca si am refuzat ... (vezi toată discuția)