avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Dreptul muncii :vizita medicala
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Dreptul muncii :vizita medicala

Buna ziua.Sper sa ma puteti indruma.Sint inginer , IT , am lucrat intotdeauna numai in strainatate.Intors in tara , mi am gasit , dupa aproape 2 ani de cautare , un loc de munca.Dilema mea este vizita medicala.Probabil ca va trebui sa fac un test de depistare a diabetului , pentru a putea lucra si noaptea , intr un call center.Eu nu am diabet , am insa o fobie , destul de grava , fata de ace ,seringi , chestii de acestea.Ce drepturi am in situatia de fata?Glumind putin , as utea sa le dovedesc oamnilor si altfel ca nu am diabet , pot manca 1 kg de zahar :) in fata lor...
Inainte de a te angaja trebuie sa iti faci un set de analize care sa ateste ca esti apt de munca .Se pot cere tot felul de analize depinde de la caz la caz .
De ce vorbiti tocmai despre verificarea glicemiei ,si nu despre alt set de analize posibil sa fie solicitate la angajare,in conditiile in care pt.depistarea nivelului de glicemie este necesara o simpla intepatura in buricul degetului ca si cum v-ati intepa cu un ac de cusut si nu recoltare de sange din vena?Chiar este neintemeiata teama dvs.va asigur.
Sa fim oameni maturi si sa recunoastem franc ca in realitate sub asa zisa fobie s-ar putea ascunde un diabet deja diagnosticat si va este teama ca acest aspect odata depistat ar impiedica angajarea dvs.pe un post ce necesita munca de noapte....
Nu este chiar asa,oricum de control medical la angajare nu veti scapa,acesta este obligatoriu,
iar medicul de medicina muncii este cel ce va decide daca sunteti apt/inapt ,inapt temporar,apt conditionat pt. ocuparea postului respectiv.
...nu s a inteles intrebarea : ce drepturi am , ca "pacient" , pentru a fi sigur ca acea intepatura se ntampla in coditii sigure , fara risc.
Cerintele minime pentru supravegherea starii de sanatate a lucratorilor aprobate prin HG nr. 355/ 11.04.2007 modificate si completate prin HG nr. 37/ 16.01.2008 mentioneaza in fisele de control medical analizele obligatorii si controalele medicale care se efectueaza la angajare si periodic pentru diferitele categorii de lucratori, in functie de activitatea desfasurata de acestia, de mediul de lucru.
Ca beneficiar al analizelor sau "pacient" cum va denumiti singur, aveti dreptul sa urmariti modul cum se utilizeaza de catre asistenta medicala, dispozitivul special de recoltare sange/ siringa si acul (daca este ambalat(a) corect/ daca a fost sterilizat(a)/ daca ambalajul este sigilat si in garantie, etc.).
Riscurile nu trebuie ignorate de nimeni, dar pana la a face o tragedie din orice intepatura, este cale lunga. Ar fi util pentru confortul dvs., sa nu mai fiti atat de speriat de "intepaturi".
Va sugerez, fara a dori sa va creez un disconfort/ o stare de meditatie, sa va ganditi la o intepatura a unui tantar (care poate fi purtator de sange infestat, de la cel pe care l-a intepat anterior). Puteti evita o astfel de intepatura, seara, cand va plimbati sub clar de luna ?
Petre36 a scris:

...nu s a inteles intrebarea : ce drepturi am , ca "pacient" , pentru a fi sigur ca acea intepatura se ntampla in coditii sigure , fara risc.




Intrebarea nu s-a inteles pt. ca dvs.nu ati adresat-o in asa fel incat sa intelegem ce va interesa de fapt sa aflati.
Aveti dreptul la asigurarea sigurantei actului medical.
Masurile luate pentru siguranta pacientilor care efectueaza analize medicale de laborator constau in primul rand in eliminarea riscurilor de contaminare cu agenti patogeni.
In acest sens ;
-spatiile de lucru sunt adecvate ca marime si au dotarile tehnico-edilitare necesare utilizarii lor;
-personalul este scolarizat si instruit corespunzator,
-toate materialele sanitare sunt de unica folosinta (seringi, recipienti pentru recoltare, fese, pansament),
- igienizarea, dezinfectia spatiilor, gestionarea deseurilor medicale se realizeaza conform normelor MS si in conformitate cu procedura operationala "Igienizarea, dezinfectia si gestionarea deseurilor medicale" .


:offtopic:

Nu cred ca aceasta discutie isi are locul in sectiunea SSM..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vizita medicala siguranta circulatiei Laria Laria Am obtinut permisul de conducator auto pe 23 septembrie categoria C+E.Am gasit un loc de munca corespunzator unde mi s-au cerut analizele medicale pentru ... (vezi toată discuția)
Medicină muncii Adrian7791 Adrian7791 Buna ziua!Datorită glicemiei si trombocitelor cu valori mari depistate la analizele periodice făcute de cei de la Medicină Muncii mi sa dat apt de munca ... (vezi toată discuția)
Protectia muncii - medici si asistente medicale lily1983 lily1983 buna as vrea sa rog sa-mi trimiteti instructiuni de protectie a muncii pentru medici si asistente medicale. Mersi (vezi toată discuția)