Cu data de 1 Iulie a.c. m-am pensionat,conform Contractului colectiv de munca pe 2012 valabil intreprinderea unde am lucrat trebuia sa-mi acorde un sprijin financiar egal cu 10 salarii brute neimpozabile dar din motive personale si nonobiective pina acum n-au facut acest lucru desi l-am solicitat si in scris.Ce pot sa fac ca sa-mi castig drepturile ? Pot sa-i dau in judecata si printr-o hotarire judecatoreasca definitiva sa-i oblig la plata sumei ce mi-o datoreaza si respectiv sa cer blocarea conturilor bancare pina nu se achita de obligatiile financiare fata de mine ? Multumesc mult !
In acest sens, puteti formula o cerere de chemare in judecata a angajatorului prin care sa fie obligat la plata drepturilor prevazute in ccm la nivel de unitatea.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul si este scutita la plata taxelor judiciare.
Termenul de exercitare a actiunii este reglementat de art.268 C.mun., si anume:
1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
....
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
.....
Termenul incepe sa curga de la data incetarii raportului de munca ca urmare a pensionarii dvs.