avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema CCM

Am si eu nevoie de 2 raspunsuri cat se poate de urgent daca se poate domnilor. Din pacate din cauza unei contestatii a unui lider de sindicat, CCM-ul a fost blocat in ITM. Problema e ca in acel CCM eu ca si angajat aveam anumite avantaje(transport, prime sarbatori legale, ajutor nastere copil, etc.) iar in momentul de fata sotia mea a nascut. Am si eu mai exact 2 intrebari: Care este termenul legal in care eu trebuie sa depun copia dupa certificatul de nastere al copilului la companie? si Pot beneficia de ajutorul pentru nastere stipulat in CCM chiar daca acesta este blocat in ITM? Va multumesc si o zi cat mai placuta.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:28, 13 Iulie 2013
Atata timp cat CCM-ul este in vigoare si nu a suferit modificari beneficiati de toate drepturile prevazute in acesta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2013
Ioana Catalina Pipirigeanu Nechita, Consilier juridic
De ce este blocat acel CCM ?

Legea prevede anumite situatii in care un ccm nu poate fi inregistrat la ITM. Contestarea unei clauze din ccm se face in instanta si nu la ITM.

Legea prevede un termen de 6 luni de zile pentru dreptul la actiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.

art.268 C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
....
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
..

Asadar, de la data nasterii copilului va incepe sa curga termenul de actiune in instanta pentru recuperarea ajutorului de nastere prevazut in ccm.
Va multumesc pentru promptitudine. Mie asa mi-a fost comunicat, din pricina acelei contestatii CCM-ul a fost blocat la ITM in vederea rezolvarii. Din pacate nu am mai multe detalii.
Nu are cum sa se faca asa ceva la ITM .
Poate in instanta s-a solicitat amanarea procedurii de inregistrare a ccm pana la solutionarea problemei ivite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de nastere,un salariu mediu / unitate mihaelarizea2005 mihaelarizea2005 buna ziua! Am si eu o intrebare,baietelul meu impineste varsta de 3 ani pe 8 februarie 2013, iar cel micut are doar 1 an si 7 luni si inca nu am primit prima ... (vezi toată discuția)
Salariul mediu pe unitate molitrix molitrix Buna ziua, As dori sa stiu, conform art 45 lit c, daca se mai acorda salariul mediu pe unitate la nastere si daca da...care este termenul legal de ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere 2015 angajator moali moali Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns in legatura cu prima de nastere. Care este termenul legal pentru a solicita angajatorului acest drept? (vezi toată discuția)