avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prima de nastere 2015 angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prima de nastere 2015 angajator

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns in legatura cu prima de nastere. Care este termenul legal pentru a solicita angajatorului acest drept?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 11 August 2015
1. Acordarea ajutorului de nastere este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu este obligat sa acorde asa ceva.

2. De la 01.01.2011 nu mai exista CCMN , in baza caruia exista posibilitatea ca toti angajatorii sa acorde un ajutor de nastere.
Va multumesc pentru raspuns. Angajatorul aplica ccm la nivel de ramura si respecta acest contract dar preferential. Ma interesa termenul legal deoarece vreau sa actionez in instanta.
Legislatia muncii nu prevede un anumit termen in care trebuie sa solicitati asa ceva. In schimb, in cazul unui refuz al angajatorului de a va acorda asa ceva, Codul Muncii prevede un termen de prescriptie pentru dreptul la actiune in instanta. Astfel:
Art. 268
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
....
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata primei de nastere iarina10 iarina10 Buna ziua, As avea nevoie de cateva detalii in legatura cu neplata primei de nastere prevazuta in art. 51, alin.c din CCMUNN si cum singura solutie este sa dau ... (vezi toată discuția)
Salariul mediu pe unitate molitrix molitrix Buna ziua, As dori sa stiu, conform art 45 lit c, daca se mai acorda salariul mediu pe unitate la nastere si daca da...care este termenul legal de ... (vezi toată discuția)
Acordarea salariului mediu pe unitate la nastere andrea44 andrea44 acordarea salariului mediu pe unitate la nastere,mai e valabil in anul 2012-2013? as dori si numarul articolului de lege care aproba,anuleaza acest lucru.Si ... (vezi toată discuția)