avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prima de nastere,un salariu mediu / unitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prima de nastere,un salariu mediu / unitate

buna ziua!
Am si eu o intrebare,baietelul meu impineste varsta de 3 ani pe 8 februarie 2013, iar cel micut are doar 1 an si 7 luni si inca nu am primit prima de nastere de la serviciu (am facut cerere in urma cu 3 ani, pentru primul) pe motiv ca nu sunt bani. Mai pot face ceva ca sa pot obtine acest salariu mediu / unitate?De fapt sunt 2 salarii pe care ar trebui sa le primesc.

multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 12 Februarie 2013
1. Daca aceasta prima de nastere este prevazuta in contractul colectiv de munca al unitatii atunci angajatorul trebuie sa o plateasca.

2. - Mai intai faceti o sesizare la ITM pentru nerespectarea prevederilor CCM.
- Apoi actionati pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
Nu mai puteti face nimic .. intrucat se constata un refuz al angajatoprului de a va plati acel ajutor , atunci va pot spune ca dreptul dvs la actiune in instanta este prescris .. nici ITM-ul nu-l poate obliga sa va achite acel ajutor de nastere.

Art. 268 C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
....
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
...

Termenul incepe sa curga de la data nasterii copilului ...
Buna ziua. Pentru primul copil am primit prima de nastere. In prezent sunt in concediu crestere al doilea copil, deci am prelungit suspendarea contractului de munca cu inca 2 ani. Imi puteti spune, va rog, mai pot primi prima de nastere si pentru al doilea copil sau o poate primi sotul?
Ajutorul de nastere il veti putea primi numai daca este prevazuta acordarea acestuia in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul mediu pe unitate molitrix molitrix Buna ziua, As dori sa stiu, conform art 45 lit c, daca se mai acorda salariul mediu pe unitate la nastere si daca da...care este termenul legal de ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere 2015 angajator moali moali Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns in legatura cu prima de nastere. Care este termenul legal pentru a solicita angajatorului acest drept? (vezi toată discuția)
Salariul mediu pe unitate alessandra2 alessandra2 Buna ziua! Va deranjez cu privire la urmatoare situatie: 1) Am nascut in 2009 pe vremea cand CCMNN era in vigoare. Nu am facut cerere pentru salariul mediu pe ... (vezi toată discuția)