avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintare Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintare Asociatie de Proprietari

Vreau sa stiu daca in procesul verbal al Adunarii de Constituire, ca de altfel si celelalte p.v. necesare infiintarii unei Asociatii de Proprietari, termenul de 50% plus unu din semnaturile proprietarilor este echivalent cu 50% plus unu din numarul de apartamente(este suficienta semnatura doar a cate unui proprietar pentru fiecare apartament) sau se iau in calcul semnaturile tuturor proprietarilor din fiecare apartament in parte(sunt apartamente care au doi sau mai multi proprietari pe actul de proprietate) ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:07, 13 Februarie 2014
50% + 1 din numarul apartamentelor cu precizarea ca la apartamentele unde exista 2, 3 sau mai multi coproprietari si acel apartament va intra in asociatie va trebuie semnaturile tuturor coproprietarilor.
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2012
elga50, moderator
Va multumesc pentru raspuns, as mai avea, cu ingaduinta dvs. o singura intrebare :
De la data Adunarii de Constituire, Asociatia poate functiona ca Asociatie de Proprietari de sine statatoare pana la dobandirea personalitatii juridice ? In blocul nostru dorim sa infiintam Asociatie de Proprietari numai pe 2 scari (din 4), celelalte ramanand ca Asociatie de Locatari, ca si pana acum si vrem sa avem administratie separata, putem, noul comitet executiv ales pe scarile noastre, sa inlocuim administratorul actual imediat dupa Adunarea de Constituire ?

Nu, din pacate pentru dv.!

Asociatie de proprietari va numiti dupa ce:
- aveti in mana incheierea judecatoreasca prin care vi se atribuie personalitate juridica;
- aveti CIF (CUI) dat de ANAF in urma prezentarii la ei cu aceasta incheiere judecatoreasca si completand declaratia de mentiuni 010;
- aveti stampila pe care o obtineti de la orice magazin de stampile, pe baza CIF-ului eliberat de ANAF.
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2012
elga50, moderator
FAPR e de alta parare. In dosarul Asociatiei de Proprietari pe care l-am cumparat de la ei, este un indrumar practic in care e mentionat cu majuscule ca "de la data Adunarii de Constituire functionati ca ASOCIATIE DE PROPRIETARI", abia dupa aceea sunt enumerati pasii de urmat, enumerati de dvs.
Totodata, in modelul de Procesul-Verbal al Adunarii de Constituire este inclus la punctul final al desfasurarii adunarii urmatoarele:
In termen de 10 zile de la data prezentului proces-verbal Comitetul Executiv va stabili prin decizie, comisia de predare-primire a evidentei mijloacelor materiale si banesti ale fostei asociatii de locatari(de regula presedintele, reprezentantul comisiei de cenzori si administratorul actualei asociatii de proprietari si presedintele, reprezentantul comisiei de cenzori si administratorul fostei asociatii de locatari). Comisia are un termen de 5 zile pentru predarea-primirea evidentei mijloacelor banesti si materiale.
Nu stiu ce sa cred, poate se aplica doar in cazul transformarii unei Asociatii de Locatari in INTREGIME in Asociatie de Proprietari si nu partial, asa cum vrem noi sa facem, oricum vom respecta ceea ce ni se va spune dupa depunerea dosarului la Primarie. Va multumesc mult si voi reveni pe parcurs cu alte eventuale intrebari.
In blocul nostru dorim sa infiintam Asociatie de Proprietari numai pe 2 scari (din 4), celelalte ramanand ca Asociatie de Locatari, ca si pana acum si vrem sa avem administratie separata, putem, noul comitet executiv ales pe scarile noastre, sa inlocuim administratorul actual imediat dupa Adunarea de Constituire ?


Nu puteti sa infiintati asociatie pe 2 din 4 scari decat daca acele doua scari pot fi delimitate de restul scarilor, adica sa aveti toate utilitatile separate de restul scarilor.

De la data Adunarii de Constituire, Asociatia poate functiona ca Asociatie de Proprietari de sine statatoare pana la dobandirea personalitatii juridice ?


Vedeti Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si H.G. 1588/2007.

(4) Asociatia de proprietari dobandeste personalitate juridica in baza incheierii judecatorului-delegat desemnat la organul financiar local de catre presedintele judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala se afla cladirea.
(5) Incheierea se da fara citarea partilor si este executorie.

Alte discuții în legătură

Functionare asociatie de proprietari ContSters134265 ContSters134265 La data de 01.12.2013, proprietarii a trei blocuri noi situate pe aceeasi strada au constituit o asociatie in conditiile Legii nr. 230/2007, iar cu ... (vezi toată discuția)
Desființare si reînființare asociație de proprietari noua lukas123 lukas123 Buna ziua, Fac parte dintr-o asociație de proprietari unde o parte dintre proprietari dorește separarea de asociația mama. Care este procedura ? Care ... (vezi toată discuția)
Desprindere scara din asociatie de proprietari lt lt Buna ziua, Am o intrebare legata de desprinderea unei scari dintr-o asociatie de proprietari cu datorii mari la furnizori. Locuiesc intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)