avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... relatii intre o minora (13 ani) si un baiat (16 ani) - ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

relatii intre o minora (13 ani) si un baiat (16 ani) - ce urmari poate avea in caz de esec?

As dori un sfat in urmatoarea situatie (a unor cunostinte):
Fata (virgina) - 13 ani a intretinut relatii sexuale cu un baiat de aprox 16 ani (neimpliniti) in baza unor promisiuni de dragoste. La foarte putin timp, baiatul s-a descotorosit de ea. Inteleg ca legea pedepseste relatiile cu o minora, dar ce poate face familia fetei mai departe? Au certificat medico legal care atesta fapta. Se pare ca familia baiatului nu vrea sa cada la o intelegere.
Ce drepturi are fata? ce-ar putea face?
Sfatuiesc familia baiatului sa faca tot ce poate (legal) pt a convinge familia minorei sa nu depuna plangere daca nu vor sa isi vada baiatul in fata instantei de judecata.
Infractiunea savarsita de catre baiat se numeste act sexual cu un minor si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.
Parintii minorei pot face plangere la politie in calitate de reprezentanti, iar aceasta nu mai poate fi retrasa.

Avand in vedere ca baiatul inca nu a implinit varsta de 16 ani trebuie sa se demonstreze ca a avut discernamant.

Totusi, dpdv moral trebuie discutat si cu fata, fara sa se arunce toata vina asupra baiatului deoarece nici el nu are o varsta tocmai inaintata si l-ar marca pt totdeauna un proces. Parintii trebuie sa se gandeasca la binele ambilor copii, iar in aceasta situatie cel mai bine ar fi sa se inteleaga.
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2012
ContSters178374, utilizator
Situatia este urata intr-adevar. Ambii copii au de suferit. Si ambii pot ramane cu traume.
Se pare ca sunt si multe orgolii intre familiile respective si fiecare incearca sa ii faca rau celuilalt.
Familia fetei initial a crezut intr-o intelegere de tipul - copii sa ramana impreuna, dar dupa declaratiile baiatului (si anume ca a vrut sa-si bata joc de famlia fetei) nu mai cred in aceasta varianta acum. Probabil ca intelegerea ar consta intr-o plata - dar care ar fi aceasta si cum s-ar justifica?
Odata plangerea depusa la politie - politia va trimite in justitie? sau parintii trebuie sa faca vreo cerere? Si daca se merge mai departe (politie, parchet), ce compensatii poate primi fata? Doar incarcerarea (sau poate nici macar ca baiatul poate primi cu suspendare) unui alt copil?
Cristia10 a scris:

Odata plangerea depusa la politie - politia va trimite in justitie? sau parintii trebuie sa faca vreo cerere? Si daca se merge mai departe (politie, parchet), ce compensatii poate primi fata? Doar incarcerarea (sau poate nici macar ca baiatul poate primi cu suspendare) unui alt copil?


Nu se va intampla nimic. Legea in astfel de cazuri nu e clara deloc. Avand in vedere ca ambii au sub 16 ani, teoretic amandoi au savarsit infractiuni. Dar avand in vedere ca actul sexual a fost de comun acord nu va pati nimeni nimic. Daca vor depune plangere la politie ambele familii cel mai probabil ambele familii se vor alege cu o amenda administrativa de platit si multe vizite de la protectia copilului.
Nu e chiar asa, legea este cat se poate de clara. Fata avand 13 ani, nu raspunde penal (si nici macar nu a savarsit vreo infractiune - partenerul are peste 15 ani), doar baiatul poate raspunde penal, acesta savarsind infractiunea de act sexual cu un minor.

Daca familia fetei cere bani familiei baiatului doar ca sa nu depuna plangere deja intram iar in sfera penalului fiind incidenta infractiunea de santaj.

Cat despre intentia baiatului de a-si bate joc de familia minorei, sa fim seriosi este doar un copil, ce fel de parinti sunt aceia care vor sa faca rau copiilor.

Dupa ce se depune plangere la politie, se va incepe urmarirea penala (aceasta dureaza de obicei) si abia apoi procurorul decide daca trimite dosarul in instanta sau nu.
Daca va ajunge in instanta, baiatul risca sa fie condamnat, dar nu va face inchisoare (in locul baiatului nu as recunoaste fapta - aceasta fiind oricum greu de probat).

In ceea ce priveste compensatiile, in termeni juridici - daune morale- , sunt slabe sansele sa primeasca ceva deoarece actul a fost consimtit si singura "trauma" a fetei este ca s-a despartit baiatul de ea, nu ca a intretinut relatii sexuale.

In situatia prezentata, toata vina apartine parintilor ambelor parti care nu stiu sa isi educe copii si apoi se razbuna prin intermediul acestora, fara sa se gandeasca prin ce ar putea trece acestia daca s-ar ajunge la un proces.

Daca minorii au intretinut relatii sexuale consmtite din cauza ca nu au primit o buna educatie sexuala acasa atunci parintii sa isi asume responsabilitatea pentru propriul esec. nu sa tarasca prin instanta un baiat de nici 16 ani si sa puna o fata de 13 ani sa dea declaratii.

Sunt sigura ca daca situatia ramane asa cum este fara sa se implice politia si fara sa oblige minorii sa ramana impreuna, acestia nu vor fi traumatizati in niciun fel pt ca au intretinut relatii sexuale.
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2012
ContSters178374, utilizator
Multumesc ... foarte de bun simt raspusul!

Alte discuții în legătură

Corupere de minori? amein amein Stimati avocati,as dori sa imi comunicati parerea dumneavoastra in legatura cu urmatoarea situatie: unu baiat de 19 ani e impreuna cu o fata in varsta de 15 ... (vezi toată discuția)
Vrea sa plece de acasa amy02 amy02 Buna am o prietena care vrea sa plece de acasa are 16 si vrea sa se duca la prietnul ai acasa care este tot minor vor sta cu parinti lui .Deci ce poate pati ... (vezi toată discuția)
Relații sexuale intre o fată de 15 ani si un baiat de 17 care ulterior a împlinit 18.. Minnie1998 Minnie1998 Bună ziua.. Am și eu o întrebare.. Dacă o fată de 15 ani și jumătate a întreținut relații sexuale cu un băiat de 17 ani care ulterior a împlinit ... (vezi toată discuția)